SALATE, SLAVA, TRPEZA
Shutterstock, ilustracija
SALATE, SLAVA, TRPEZA

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Istraživanja pokazuju da se tokom prazničnih dana ugojimo od pola do šest kilograma, a da većina "zaradi" masnoću u krvi. Neumerenost u hrani i piću, smanjena fizička aktivnost, premalo ili previše sna – faktori su koji utiču na povećanje telesne mase, a s tim dolaze i zdravstveni problemi. Zato stručnjaci savetuju oprez, dodajući da je opuštanje u danima praznovanja dobrodošlo, ali ne i preterivanje. Da se kasnije ne biste kajali, povedite računa na vreme.

Nova godina

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Savet nutricionista je da probate da se kontrolišete, tako da se ne odričete obroka, ali ih rasporedite na manje porcije. Dakle, uzmite od svega što vam se dopada sa trpeze, ali po malo i odjednom, jer sipanje jednog po jednog može da bude opasno, pošto nećete znati koliko ste pojeli.

Iseckajte hranu na sitne komadiće i žvaćite ih što duže. Pre toga, popijte čašu vode sa nekoliko kapi limunovog soka, jer on utiče na razgradnju masti. Između obroka i torte napravite razmak bar sat vremena, a potom popijte kafu, jer ona ubrzava varenje. Ukoliko vam se učini da "krizirate" i da morate nešto da gricnete u međuvremenu, neka tu budu sveže rotkvice, kupus ili citrusno voće, a ne čips i ostale nezdrave grickalice.

I potrudite se da se svakog dana prošetate bar 20 minuta, bez obzira na vremenske uslove.

ketering, hrana

shutterstock

Foto: shutterstock