Kavasaki sindrom
Shutterstock
Kavasaki sindrom

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Za manje od 24 sata, Nacionalna bolnica za decu u Vašingtonu, potvrdila je slučajeve nekoliko dece sa COVID-19 koja prolaze sazvežđe simptoma koji podsećaju na "Kavasakijevu bolest", retki upalni sindrom koji obično pogađa decu mlađu od 5 godina.

U sredu, predstavnik Nacionalne bolnice za decu rekao je da su deca izložena "Kavasaki karakteristikama", pridružujući se sve većem broju bolnica u SAD-u i Velikoj Britaniji koje su prijavile slične slučajeve. Simptomi bolesti uključuju temperaturu, osip, iritaciju oka, natečene limfne čvorove i / ili oticanje ruku i nogu.

Kavasaki sindrom

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Bolest je kod neke dece povezana sa COVID-19, ali tačan uzrok ostaje medicinska misterija.

Ovi slučajevi u Americi izazivaju zabrinutost zbog novog globalnog obrasca nastanka kritično bolesne dece sa COVID-19.

U nedelju je Pedijatrijsko društvo intenzivne nege (PICS) u Velikoj Britaniji tvitovalo o porastu broja dece u kritičnom stanju. Ova deca su ispoljavala "hiperinflamatorno stanje" koje je "multi-sistem" i činilo se da dele zajedničke karakteristike sa dve postojeće retke bolesti, alarmiraju medicinski stručnjaci.

Veza između Kavasaki sindroma i COVID-19 još uvek nije dobro utvrđena. Britanska fondacija Kavasaki objavila je u sredu da su mnoga deca sa bolešću testirana negativno na COVID-19 i "ne postoje trenutni dokazi o povećanoj učestalosti ili većoj osetljivosti na infekciju COVID-19 kod dece koja su obolela od Kavasakija u prošlosti."

Kavasaki sindrom

Shutterstock

Kavasaki sindrom, Foto: Shutterstock

Ipak, neki američki lekari vrlo ozbiljno shvataju ove izveštaje.

Slučajevi bolesti COVID-19 kod dece su uglavnom blagi i retki - samo 5% slučajeva širom zemlje. Međutim, upozorenje PICS je osvetljava šta bi mogla biti novootkrivena manifestacija infekcije kod dece.

U američkim bolnicama lekari primećuju različite sličnosti sa američkim izveštajem i njihovim sopstvenim slučajevima.

Dr Majkl Bel, šef odeljenja za kritičnu negu dečije nacionalne bolnice, rekao je da je 10 dece u pedijatrijskom odeljenju bolnice doživelo "tešku upalu" utvrđenu krvnim testovima. Deca su takođe imala povrede na više organa, ukazujući i širok uticaj upale na njihova tela.

Dr Audrej Džon, šef zaraznih bolesti u Dečjoj bolnici u Filadelfiji (CHOP), rekla je da su slučajevi u Velikoj Britaniji "definitivno alarmantni sa nekim slučajevima koje smo ovde videli".

Slučajevi Sjedinjenih Država bili su slični dvema retkim specifičnim bolestima: sindromom toksičnog šoka (TSS) i Kavasaki bolešću.

korona

EPA

Foto: EPA

"Postoji preklapanje između bolesti Kavasakija i toksičnog šoka", rekla je Džonova, dodajući da bi bilo teško razlikovati ih. Istaknuta karakteristika sindroma toksičnog šoka je snažno nizak krvni pritisak kao i groznica i osip koji se takođe javljaju kod Kavasakijeve bolesti.

Dr Sanil Sud, lekar pedijatrijskih zaraznih bolesti u Dečijoj bolnici u Kohenu, Northvell Health, takođe veruje da deca koju viđa imaju oboljenje nalik Kavasakiju.

"Ono što me plaši je osip na njihovoj koži", rekao je.

Sud je zabrinut jer osipi mogu predstavljati zahvatanje krvnih sudova COVID-19, što bi moglo biti posledica ozbiljne upale. Poznato je da Kavasaki bolest izaziva upalu krvnih sudova i obično prati virusnu infekciju, mada šta tačno aktivira, to nije poznato.

Zbog retkosti ove teške upalne bolesti i kliničke slike, nisu sva deca hospitalizovana u Sjedinjenim Državama. Dr Nili, šef odeljenja zaraznih bolesti u Dečjoj bolnici u Los Anđelesu, rekao je da njegova bolnica nije primetila slučajeve poput onih opisanih u Velikoj Britaniji.

virus

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ali Bel je rekao da ovi izveštaji podižu svest i omogućavaju pedijatrijskim lekarima da imaju na umu širok spektar bolesti.

Nili je rekla da postoji brza i redovna komunikacija putem e-pošte među centrima za dečije zarazne bolesti širom sveta kako bi bili u toku sa onim što se događa.

Sve u svemu, američke bolnice se pripremaju za najgore, ali nadaju se najboljem.

"Dajemo sve od sebe da se brinemo o deci. Veoma smo spremni u slučaju da se razbole. Nadamo se da neće", rekao je Bel.