Nega lica
shutterstock
Nega lica

shutterstock

Nega lica, Foto: shutterstock

U kozmetici se koristi sve više aktivnih sastojaka koji utiču na podmlađivanje, zatezanje i brisanje bora. Većina njih je nestabilna na vazduhu, a kako je tehnologija napredovala, sad su nam dostupniji neko ikad.

Kreme s aktivnim sastojcima su efikasne, ali često nisu jeftine. Tako da kad kupite kremu, očekujete rezultate odmah, a to je nemoguće. Različitim sastojcima potrebno je određeno vreme da daju maksimalne rezultate. Podrazumeva se da ih koristite redovno u propisanoj količini. Veća količina preparata neće brže delovati, čak može da izazove i kontraefekte.

Prvo se informišite šta tačno koji preparat radi. Mala poboljšanja često se vide odmah, a za maksimum je potrebno pričekati.

Nova zvezda bjuti industrije – retinol

Nećemo pogrešiti ako kažemo da je retinol najpopularniji sastojak antiejdž preparata. On podstiče proizvodnju kolagena, čime se koža obnavlja, čisti i pročišćavaju se pore. Deluje iznutra ka spolja, pa dok stignete do podmlađene kože i ispeglanih bora, potrebno je najmanje četiri nedelje, a pravi efekat vidi se posle 12 nedelja.

Hijaluronska kiselina je standard nege

Hidriranje je jedan od najvažnijih koraka u antiejdž nezi. Svojstvo hijaluronske kiseline da zadržava vodu u koži i održava je hidriranom zapravo je ono što podmlađuje kožu. Najbolje od svega je što deluje čim je nanesete. Dakle, rezultat je instant, a traje nekoliko časova.

Voćne kiseline deluju brzo

avisno od toga šta želite da postignete, zavisi i brzina delovanja. Voćne kiseline koriste se da uklone gornji mrtvi sloj ćelija kože, čime se koži vraća prirodan sjaj. Taj efekat vidljiv je već posle nedelju dana. Drugi benefit je uklanjanje fleka i ujednačavanje tena, a za to im je potrebno oko 12 nedelja.

Salicilna kiselina čisti lice za 12 nedelja

Osnovna uloga salicilne kiseline u kozmetici je da ukloni mitesere i izleči akne. Zavisno od stanja kože, nekad deluje i brže, ali realno je da rezultat očekujete za 12 nedelja.

Vitamin C štiti i posvetljuje

Jedan od poznatih i priznatih antioksidanasa, vitamin C, štiti kožu i čini je otpornijom. Ovaj efekat postiže se odmah. Druga uloga je u posvetljivanju kože. E, tu već treba vremena. Prvo će sprečiti nastanak novih fleka, a tek onda će posvetliti postojeće. Dajte mu 12 nedelja, a prve rezultate očekujte posle četiri nedelje.

Kofein deluje brzo i kratko

Da se kofein koristi u kozmetici znamo, u vidu gotovih preparata ili domaćih maski. Utiče na ubrzavanje cirkulacije, čime se koža prokrvljuje. Recimo, ublažiće podočnjake. Rezultate ćete videti odmah, ali oni su kratkotrajni.