Pas i krpelj
Shutterstock
Pas i krpelj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U proleće ih ima puno, gladni su, a jedina hrana im je krv, pa željno čekaju žrtvu. Ubod je bezbolan jer luče anestetičke materije i zato je teško osetiti kad se krpelj prikači za kožu.

Najčešće se smesti u predelu glave i vrata gde ga životinja ne može lako skinuti, ali nalazimo ih i po celom telu - leđima, stomaku, ušima, kapcima ili njušci. Krzno je idealno skrovište, pa krpelje otkrivamo tek kada su već veliki, odnosno puni krvi. Svojim prisustvom na koži iritiraju domaćina, mogu da dovedu do alergijskih reakcija, paralize i anemije. Najveća opasnost je ta što su prenosioci opasnih bakterijskih i virusnih oboljenja. Kombinacija pregleda i četkanja psa posle šetnje, kao i nanošenje spot-on preparata najbolji su načini borbe za zdravlje ljubimca.

Moguć fatalan ishod

Moguć fatalan ishod

Shutterstock

Moguć fatalan ishod, Foto: Shutterstock

Piroplazmoza, poznata i kao babezioza, česta je kod pasa, iako se javlja i kod mačaka. Krpelj mora biti na životinji dva do tri dana, a pokazatelji bolesti se javljaju od petog do sedmog dana. Pas postaje trom, odbija hranu, slabo se kreće, pije dosta vode, a često i povraća. Temperatura dostiže i 41 stepen, javljaju se opšta slabost, anemija, boja mokraće je crvena. To je poslednji trenutak kada pas treba da dobije lek jer u suprotnom može doći do fatalnog ishoda.

Teško otkrivanje

Anaplazmoza je bakterijska bolest koja napada bela krvna zrnca. Simptomi počinju nedelju do dve nakon ujeda. Mogu proći neopaženo, ali kod većine zaraženih dolazi do pojave groznice, drhtavice, mišićnih grčeva, bolova i oticanja zglobova. Terapija traje najmanje 30 dana.

Dugotrajni oporavak

Dugotrajni oporavak

Shutterstock

Dugotrajni oporavak, Foto: Shutterstock

Erlihija je posebna vrsta bakterije koja živi u belim krvnim ćelijama domaćina. Inkubacija traje od psa, do 20 dana. U akutnoj fazi bolesti dolazi do povećanja limfnih čvorova, te povećanja jetre i slezine. Pas je depresivan, nema apetit, ima povećanu temperaturu, ponekad iscedak iz očiju i nosa. Terapija se sastoji u davanju antibiotika duži vremenski period.

Bitna je brza reakcija

Prvi simtom borelioze, lajmske bolesti, jeste osip oko mesta uboda a potom i povišena temperatura, zamor psa, otečeni limfni čvorovi i šepanje. Simptomi su izraženiji kod mladih pasa. S obzirom na to da je bolest multisistemska, ona može izazvati oštećenja srca i nervnog sistema, a posebno treba obratiti pažnju da ne dođe do upale bubrega.