DIJABETES
shutterstock.com
DIJABETES

shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Novu, neinvazivnu metodu terapije za dijabetes razrađuju naučnici sa Univerziteta Ajova. Oni su izlaganjem laboratorijskih miševa statičkom elektricitetu i magnetnom polju nekoliko sati dnevno, uspeli da im kontrolišu i normalizuju nivo šećera u krvi.

Ovo neočekivano otkriće moglo bi da ima ozbiljan uticaj na način lečenja dijabetičara, naročito pacijenata kojima su trenutni tretmani nepraktični.

Ova studija pokazala je da elektromagnetni uticaj menja balans oksidanata i antioksidanata u jetri, te na taj način poboljšava odgovor tela na lučenje insulina. Sve to zahvaljujući molekulu koji se ponaša kao „magnetna antena“.

Krv, test, davanje krvi, šećer, krva grupa

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

''Nalazi su bili veoma čudni, jer je normalno da laboratorijski miševi imaju visok nivo šećera u krvi i dijabetes tip 2, budući da imaju genetsku predispoziciju za pojavu ove bolesti. Međutim, svi miševi koji su bili izlagani elektromagnetnom zračenju imali su normalan nivo šećera u krvi'', kaže Huang.

Usledilo je istraživanje koje je pokazalo da kombinovano izlaganje statičkom električnom i magnetnom polju redukuju nivo šećera u krvi. Uočeno je i da izlaganje elektromagnetnom polju, koje je jače od Zemljinog oko 100 puta, za tri dana dovodi do normalizacije nivoa šećera u krvi.

Ovaj tim namerava da nastavi ispitivanja na većim životinjama, a nadaju se mogućnosti da bi njihovo otkriće moglo da bude ispitano i na ljudima, budući da do sada nije bilo negativnih efekata.