prsti
pixbay
prsti

pixbay

Foto: pixbay

Lista misterioznih simptoma povezanih s post-kovidom je sve veća, a najnovija, dosad nepoznata posledica korona virusa se pojavila kod pacijentkinje u Italiji koja je dobila gangrenu na ruci, preneo je Njujork post.

List navodi da su doktori bili primorani da joj amputiraju tri prsta nakon što je žena u aprilu 2020. godine dobila kovid, a lekari su nazvali slučaj "opasnom manifestacijom" bolesti u najnovijem izveštaju objavljenom u Evropskom žurnalu vaskularnih i endovaskularne hirurgije.

Naučnici su svesni da kovid može da izazova haos u vaskularnom sistemu, iako još nisu sigurni zašto.

Trenutno, mnogi lekari veruju da su sindromi nakon preležanog kovida povezani s preteranim imunološkim odgovorom, koji "naređuje" telu da napadne obolele i zdrave ćelije, u procesu koji se zove citokinska oluja.

Medicinari su otkrili još neke neočekivane posledice kovida - prošle nedelje, istraživač londonskog Kraljevskog koledža Tim Spektor je otkrio da jedan od pet pacijenata doživljava neki od tri simptoma - osip kože, rane u ustima ili povećan jezik, koji se ne javljaju tokom bolesti.

Spektor je prošle nedelje rekao za USA Tudej da je "kovid jezik" stanje u kojem jezik pacijenata neobjašnjivo otiče, je jedan od najređih simptoma koje je video i pogađa jednog u 100 pacijenata, prema njegovoj proceni.

Kliničke slike su sve teže u smsilu razvijanja akutnih tromboza, bilo venskog bilo arterijskog sistema, koje su kod značajnog broja bolesnika rezultovale i amputacijom ekstremiteta", ističe doktorka Tatjana Adžić Vukičević

doktorka

screenshot

Foto: screenshot

Pacijenti koji su preležali kovid 19 ostaju medicinski ugroženi čak i ako više nema korona virusa u njihovom organizmu. Jedna od najvećih opasnosti je ona koja preti od tromboze, a kako se ona može izbeći objasnio je prof. dr Ivan Stojanović.

"Razlozi koji mogu dovesti do tromboze su vrlo jednostavni", rekao je dr Stojanović. "Ako je pojačano mirovanje, ako postoji nešto što ubrzava zgrušavanje krvi ili ako postoje oštećenja krvnih sudova, onda može doći do stvaranja krvnog ugruška." On, dalje, može izazvati različite posledice, a najteže su - kao što je poznato - srčani ili moždani udar, moguće i sa fatalnim ishodom.

Međutim, i načini da se spreči tromboza su jednostavni, tvrdi dr Stojanović. To je, pre svega, fizička aktivnost. Sa druge strane, postavlja se pitanje kako da bolesnici koji su tek preležali kovid počnu sa njima, jer im se savetuje mirovanje i odmor.

"To je slično pitanju koje nam postavljaju pacijenti posle operacije", objašnjava srpski kardiolog sa Instituta "Dragiša Mišović". "Obična šetnja je dovoljna da budete zaštićeni. Niko ne brani pacijentu da hoda, da se kreće, a kada oseti da je teško treba da stane."

PROČITAJTE JOŠ: