Jagoda Jagode
Shutterstock
Jagoda Jagode

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Baš poput paradajza i lubenice, jagode su namirnica koju često konzumiramo i koje su nam naizgled dobro poznate, ali ih ipak pogrešno kategorizujemo.

Tart od jagoda, desert

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Već se godinama vode rasprave oko toga ubrajaju li se paradajz i lubenica u voće ili povrće, a sada je u sličnu dilemu uvrštena i jagoda. Svedoci smo i kako poslednjih nedelja traje prava pomama za ovim neodoljivim crvenim voćem koje je mnogima omiljena prolećna poslastica. Ne brini, nije došlo do promene klasifikacije i u uvreženog mišljenja - jagode su i dalje voće. Ipak, mnogi su ostali iznenađeni podatkom da se one ne ubrajaju u bobice.

Premda njihov engleski naziv strawberry to sugeriše, jagode zapravo ubrajamo u zeljaste biljke iz porodice ruža. U istu se porodicu ubraja još jedno mnogima omiljeno voće - malina. One su tehnički klasificikovane kao "skupljeni plodovi", što je izraz koji se primenjuje na plodove koji su se razvili iz više jajnika jednog cveta.

Jagode, sok, sok od jagoda, liker, liker od jagoda

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

A koje voće i povrće ubrajamo u bobice?

Sa druge strane bobica je po definiciji mesnati plod koji ima više semenki iznutra. Budući da jagode i maline (baš kao i kupine) imaju semenke spolja, možemo ih još jednom eliminisati sa popisa bobičastog voća. U skladu sa definicijom, borovnice zaista jesu bobice, ali, možda ćeš se iznenaditi kada ti otkrijemo koje to još voće (i povrće) možemo ubrajati u ovu grupu.