Čaj
Shutterstock
Čaj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Postoje dve velike grupe čajeva – onaj koji se dobija od istoimene biljke i biljni ili voćni čaj koji se dobija od lekovitog bilja...

Osnovna razlika je što prva vrsta u sebi sadrži kofein i zbog toga se koristi kao stimulativno i umirujuće sredstvo. Biljni čajevi se najčešće koriste u lekovite svrhe. Osnovne vrste pravog čaja su crni, zeleni i njihova mešavina ulong.

Čaj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Da bismo iz čaja izvukli ono najbolje, moramo ga pripremiti na odgovarajući način. Infuzi se izrađuju tako što se biljka prelije ključalom vodom i ostavi da odstoji 10 minuta i ovo je najčešći način pripreme čajeva kod nas. Dekokti se izrađuju tako što se biljka prelije vrelom vodom i ostavi da ključa na povišenoj temperaturi. Macerati se izrađuje tako što se biljka prelije hladnom vodom i ostavlja se da odstoji na sobnoj temperaturi.

Osim ovih načina, svaka zemlja ima svoj poseban metod za pripremu. Neki od najpoznatijih su japanski i engleski. Japanska metoda podrazumeva da se ključala voda prohladi na 60 stepeni i tek onda se preliva čaj, a za englesku metodu je karatkeristično da je mera jedna šoljica = jedna kašika čaja.

Čaj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dodaci

Osim različite pripreme u različitim krajevima sveta, čaj se i služi uz razne dodatke. Neki od najpoznatijih dodataka su mleko, limun, rum, vanila, a od zaslađivača šećer i med. Ipak, med i limun nikada ne treba sipati u vruć čaj, jer se gube svi njihovi blagotvorni sastojci.

Sedam čajeva koje treba da ima svaka kuća:

  • Matičnjak, opušta i umiruje. Odličan je protiv nesanice i ne pije se ujutru, jer uspavljuje.

  • Hajdučka trava, jača opšti imunitet. Odlična je za žene, ali ne i za trudnice.

  • Majčina dušica, opušta stomak i relaksira organizam. Dobra je za kašalj, prehladu i bronhitis.

  • Divlji origano, prirodni antibiotik. Ulje divljeg origana je fantastičan antiseptik.

  • Kantarion, najbolji prirodini lek protiv depresije, a ulje je naročito lekovito za rane, ali je opasno izlagati ga suncu.

  • Lipa, čaj treba piti svakog dana uz parče hleba sa džemom od šljiva, jer je izuzetno zdravo.

  • Kamilica, može da se pije u svakom trenutku i bez ikakavih ograničenja.

Čaj

Shutterstock

Čaj, Foto: Shutterstock