Zglob, ruka, bol
Shutterstock

Reč je o autoimunoj hroničnoj upalnoj bolesti kojoj se ne zna tačni uzrok, a simptomi i njihova učestalost se razlikuju od osobe do osobe. Bolest napada središnji nervni sistem koji prenosi informacije između mozga i drugih organa.

Za jednu osobu, prvi simptom MS-a mogu biti utrnulost i trnci, a za drugu je to vrtoglavica, a za treću je hroničan umor. Simptomi multiple se razvijaju tekom nekoliko dana i mogu trajati nekoliko dana do nekoliko nedelja.


Najčešći rani simptomi

 

1. Gubitak vida


Problemi s očima, uključujući gubitak vida, često su prvi znak MS-a. Pre nego što je Amerikanac Džebri Gingold primio svoju MS dijagnozu primitio je kako se njegov vid naglo smanjuje u jednom oku.

Gingold je tada imao samo 36 godina, što je za tako dramatičan gubitak vida bilo izuzetno čudno. Zakazao je sastanak s oftalmologom koji mu je rekao: 'Imaš MS ili tumor na mozgu.' Pokazalo se da ima multiplu sklerozu.


2. Problemi s ravnotežom


Problemi ravnoteže i vrtoglavica su takođe česti rani znakovi MS-a. Kada je Amerikancu Riku Somersu dijagnostifikovana MS u dobi od 34 godine, bio je u odličnoj formi.

- Trenirao sam za maraton, a ravnoteža mi je bila očajna. Stalno mi se vrtelo, a doktor je mislio kako imam infekciju unutrašnjeg uha - rekao je. Ali, to je bila pogrešna dijagnoza.

Naočare Vid Dioptrija Ispitivanje provera vida Oftalmologija

Shutterstock

Naočare Vid Dioptrija Ispitivanje provera vida Oftalmologija, Foto: Shutterstock

 


3. Utrnulost i trnci


Nakon poteškoća s ravnotežom, Rik je primetio trnce i utrnulost na desnoj strani tela, što ga je podstaklo da poseti neurologa. On ga je zatim poslao na magnetnu rezonancu i tada je pronašao lezije u Somersovom mozgu.

Svako od nas je doživeo privremene trnce i utrnulost ruku ili nogu, ali taj osećaj nestaje za nekoliko minuta. Kod multiple to traje mnogo duže.


4. Osetljivost na toplinu


Ako imate vrtoglavicu, osećate slabost ili neuobičajenu nelagodu pri toplim temperaturama, kao i nelagodu prilikom kupanja u vrućoj vodi, vežbanju ili sunčanju, to može biti znak MS-a. Toplotna netolerancija takođe ima tendenciju da ostali simptomi MS-a postanu još izraženiji.