voće
shutterstock
voće

shutterstock

Foto: shutterstock

Vodnjika je napitak koji se godinama koristi u prirodnoj medicini, ali vremenom je zaboravljen. Mnogi su ovaj stari lek probali u domovima svojih baka, a smatra se da je vodnjika najbolji prirodni eliksir za imunitet.

Vodnjika se priprema u oktobru ili novembru mesecu, a pravi se isključivo od divljih krušaka i jabuka, potpuno organskih, koje rastu u nezagađenim područjima.

Ovaj zdrav napitak koji s nam u nasleđe ostavili naši preci, pravi je eliskir zdravlja. Puna je enzima, vitamina C, kao i drugih vitamina, minerala i antioksidanata.

Vodnjika jača imunitet, štiti od virusa, gripa i prehlada, ali je koriste i kod tegoba sa zatvorom i mokraćnim putevima. Takođe, ovaj napitak se u narodnoj medicini smatra kao kura za mršavljenje i bolji metabolizam.

Fermentacijom voća, stavra se mala količina alkohola u ovom napitku, pa nije preporučljiv za osobe sa visokim pritiskom i srčanim problemima.

"Divlja jabuka, divlja kruška, trnjina, venja (kleka), bilo koje bobičasto voće, sve to kad se ubere, opere se i sklone peteljke, pa se sve to pomeša, prelije vodom i treba da stoji bar 40 dana, kaže jedan od prodavaca na pijaci. Može se staviti u neko drveno bure, al pošto toga sad retko gde ima, može i plastično, da bude čisto. Onaj ko neće da pravi veliku količinu, ili nema gde da drži veliku posudu, može vodnjiku napraviti i u nekom loncu, a ostavlja se da stoji u kući, na sobnoj temperaturi. Na 1 kg voća doda se 2,5 litara vode. Može se dodati i kašika šećera ili meda i to je sve. Sačekaš da prođe vreme, da se dobije pomalo rezak ukus, a pravilo je da koliko vodnjike uzmeš iz posude, toliko vode sipaš i onda može da traje cele zime".

SAVET PLUS: Koliko vodnjike odaspete za piće, toliko vode dolijte u bure. Tako će ovaj napitak da traje i ostane gotovo neizmenjen do proleća.

Naučne potvrde nema, ali stari kažu da se može dožveti duboka starost ako se redovno pije vodnjika. Ona se na pijaci prodaje po ceni od 350 dinara.