biljka
ordinacija.tv
biljka

ordinacija.tv

Foto: ordinacija.tv

Rabarbara ima krupne listove sa debelim zelenim ili crvenkastim lisnim drškama koje sadrže dosta hranljivih materija, pa se osim u kulinarstvu ova biljka primenjuje i zbog svog lekovitog dejstva. Listovi ove biljke nisu jestivi jer sadrže velike količine oksalne kiseline koja može ispoljiti toksično dejstvo ako se unese u velikoj količini.

Gubitak telesne težine
Rabarbara predstavlja povrće sa veoma niskom kalorijskom vrednošću, pa se zbog toga često preporučuje ljudima koji se bore sa viškom kilograma, ali i dalje uz nagli gubitak kilograma žele ostati zdravi. U 100 grama rabarbare nalazi se svega 22 kalorije, pa je stoga možete unositi u velikim količinama bez bojazni od povećanja telesne mase, uz visok unos hranljivih materija.
Uticaj različitih organskih jedinjenja iz ove biljke na metabolizam može dramatično povećati brzinu kojom vaš organizam eliminiše višak masnog tkiva.

Pozitivan uticaj na zdravlje srca

Rababara sadrži neznatne količine masti i biljnog holesterola pa zbog toga ne predstavlja nikakvu pretnju po zdravlje vašeg kardiovaskularnog sistema. Ona zapravo može povećati nivo dobrog holesterola zbog prisustva dijetnih vlakana za koja se veruje da eliminišu višak lošeg holesterola iz zidova krvnih sudova sprečavajući apsorpciju holesterola unetog životinjskim namirnicama.
Takođe, velika količina antioksidansa u ovoj biljci sprečava štetan efekat slobodnih radikala, sprečavajući ih da uzrokuju bolesti srca i širok spektar drugih bolesti savremenog čoveka kao što su dijabetes, Alchajmerova bolest, kancer.

Rabarbara olakšava varenje i probavu hrane

Naš digestivni sistem igra veliku ulogu u održavanju našeg celokupnog zdravlja, stoga je veoma važno da se ovaj sistem održi zdravim i adekvatno regulisanim. Visoka količina dijetnih vlakana koja se nalazi u rabarbari može obezbediti adekvatnu probavu i varenje hrane tako što održavaju pokrete creva glatkim i redovnim (poboljšava motilitet creva), što rezultuje boljom apsorpcijom hranljivih materija i stvaranjem velike zapremine stolice što sprečava nastanak opstipacije.
Rabarbara se od davnina tradicionalno koristila kao lek kod opstipacije, ali tek je nedavno otkriveno kako ona zapravo deluje. Ublažavanjem opstipacije i drugih problema sa varenjem ova biljka može sprečiti širok spektar ozbiljnijih gastrointestinalnih poremećaja, uključujući nadutost, nadimanje, pa čak i rak debelog creva.

Recepti sa rabarbarom

Sufle sa rabarbarom

Sastojci:
100 g maslaca
3 jajeta
100 g šećera
1 pakovanje vanilin šećera
500 g sira
80 g griza
1 kašičica praška za pecivo
malo voćnog soka ili mleka
1 kg rabarbare (ili drugog voća po izboru), maslac i prezle za premaz kalupa za pečenje

Priprema: U kalup premažite maslacem i pospite prezlom. Istopite maslac i ostavite da se ohladi. Odvojite žumance od belanceta, pa tri žumanceta sa šećerom, vanilin šećerom i sirom dodajte u maslac i pomešajte. Zatim dodajte griz i prašak za pecivo i pomešajte. Dodajte sok ili mleko pazeći da gustina smese ostane takva da se može mešati. Od tri belanceta napravite sneg, pa ga dodajte u smesu. Isecite rabarbaru na komadiće. Jedan sloj testa dodajte u kalup za pečenje, pa po površini rasporedite komadiće rabarbare ili drugog voća, a zatim prelijte ostatkom testa i dobro izravnajte površinu. Pecite na 180 °C sa uključenim donjim i gornjim grejačem sve dok testo ne poprimi zlatnosmeđu boju. Sufle je dobro pečen kada se po sredini malo zadigne.

Pita sa rabarbarom

Sastojci:
120 g šećera u prahu
3 jaja
1 šoljica slatke pavlake
1 kašika brašna
1 šoljica samlevenih badema
1 kašičica samlevenih badema
5 stabljika rabarbare

Priprema: U činiji promešajte šećer u prahu, jaja, slatku pavlaku, brašno, fino samlevene bademe i esenciju vanile. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Rasporedite testo u četiri vatrostalne posude. Isecite stabljike rabarbare na trake iste veličine, da stanu u posudice. Možete da zamenite rabarbare nekim drugim voćem, malinama, šljivama, jabukama. Stavite po nekoliko komada rabarbare u posudu, sa šupljom stranom na gore. Pospite kristal šećerom. Stavite posudice u pleh i pecite pitice na 180 stepeni, 25 min.