DOKTORKA TATJANA ADŽIĆ VUKIČEVIĆ: Nemaju simptome, a već sutra mogu da umru! Najveća opasnost vreba muškarce u 30-im

Respirator preživi samo 30 odsto pacijenat

doktorka
Foto: screenshot

Direktorka kovid bolnice u Batajnici docent dr Tatjana Adžić Vukičević rekla je da se korona promenila, ali da i dalje stvara teške forme bolesti i to kod mladih.

"Sve više je obolelih koji šetaju, nemaju velike tegobe, a kada im pogledate snimak pluća, pomislite da već sutra mogu da umru. Takve pacijente moramo da zadržimo, da im damo terapiju i pratimo ih tokom više dana da bismo videli u kom će pravcu ići njihov oporavak", rekla je ona.

Nema pravila ko će biti teže bolestan, mlađi ili stariji, svakog dana primi se između 40 i 50 pacijenata, od kojih su dve trećine muškarci.

"Možda sada nemamo mnogo teško obolelih u dvadesetim, ali imamo dosta onih koji su u tridesetim godinama. To su teški i komplikovani bolesnici, svi moraju da budu priključeni na kiseonik i o njima danonoćno brinu timovi lekara. Nekada zbog progresije bolesti i stvaranja tromboza moramo da amputiramo ruku ili nogu", rekla je ona.

Nosioci virusa koji nemaju upale pluća ne moraju da budu u bolnici, ali ako imaju promenu na snimku ili poremećene parametre zapaljenja, o kojima govore CRP ili leukociti u analizi krvi, onda moraju u bolnicu. To se posebno odnosi na one koji imaju pridružene bolesti, dijabetes, arterijsku hipertenziju, gojaznost, malignu bolest ili su primali imunosupresivnu terapiju.

Bolnica u Batajnici preuzela je pacijente iz bolnica koje više nisu u kovid sistemu rada, dosta njih završi na respiratoru što znači da više nema mišićne snage, niti rezervnog prostora za disanje. Takvim pacijentima mora da pomogne mašina, da ubacuje i izbacuje kiseonik i to je poslednji potez koji daje nadu da će pacijent ostati živ.

Korona, Srbija
Foto: Vladimir Marković; Alo!

Smrtnost ljudi koji završe na respiratoru je velika, preživi 30 odsto njih. Duži boravak na respiratoru znači i povećani rizik od infekcije, pojavu bakterija koje su otporne na antibiotike i bolesnici mogu da dobiju sepsu, mogu da im otkažu bubrezi.

"Nisu kod preminulih bile klasične upale pluća, to su bili trombovi koji prvo nastaju u plućima, pa onda u mozgu, jetru, slezini, ekstremitetima. 'Otkače' se i ne znate gde će završiti", rekla je ona.

"Pratila sam pacijente koji su preživeli koronu u prvom talasu, imali su strašne posledice, nisu mogli da dišu, da se istuširaju, da obave ličnu higijenu... Bilo je potrebno vremena da se sve vrati u normalu. Od njih 300, možda jedna osoba nije uspela da se vrati u normalne parametre plućnih funkcija", rekla je ona.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi