Detoks voda
Shutterstock
Detoks voda

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Koliko su zapravo čajevi koje pijemo za čišćenje orgsanizma delotvorni i da li su opasni po zdravlje jedno je od najčešćih pitanja doktorima.

Evo odgovora na najčešća pitanja sažetih u pet činjenica koje morate da znate!

Izgubićete tečnost, ne masnoću
Detoks čajevi obično sadrže kofein i druge diuretike koji podstiču izbacivanje viška tečnosti iz organizma putem mokraće i znoja.

Nakon gubitka tečnosti, osećaćete se lakše i poletnije, uprkos tome što niste izgubili ni gram masnog tkiva.

Čajevi za detoksikaciju mogu da izazovu laksativni efekat, što takođe doprinosi tome da se osećate lakše. Bitno je zapamtiti da čim se vratite starim navikama ili prestanete da pijete čaj, tečnost će se vratiti, kao i "izgubljeni kilogrami".

Ne zaboravite na vežbanje i zdravu ishranu
Uz svaki čaj za detoksikaciju, preporučuju se zdrava ishrana i redovna vežba. Naime, znojenjem pospešujete izbacivanje toksina, a ishranom negujete zdravu probavu. Sve to dugoročno može da rezultira gubitkom kilograma, ali sama konzumacija detoks čajeva neće otopiti suvišne kilograme!

Detoks čajevi uzrokuju nemiran san
Većina čajeva za detoksikaciju sadrži kofein jer suzbija apetit, podstiče probavu i ubrzava metabolizam. Međutim, previše kofeina može da prouzrokuje brojne nuspojave povezane sa srčanim ritmom i pritiskom, te ometati čvrst i kvalitetan san.

Osim toga, preterane količine kofeina mogu čak i da podstaknu apetit i tako indirektno utiču na gojenje.

Mogu da prouzrokuju određene nuspojave
Neki čajevi se koriste za suzbijanje apetita, ubrzavanje metabolizma ili u druge slične svrhe, ali neke biljke mogu da prouzrokuju nuspojave.

Naime, jedan od primera je čaj od sene, grmolike tropske biljke koja se obično koristi u prirodnim napicima i lekovima, a ima laksativna svojstva. Osim brojnih zdravstvenih prednosti, sena može da prouzrokuje pojavu bolova i nelagodu u stomaku, grčeve, nadutost, gasove, mučninu i proliv.

Prekomerna konzumacija sene može da dovede do gubitka kalijuma i drugih abnormalnosti vezanih za elektrolite, što može uzrokovati grčenje mišića i srčane aritmije.

Još jedan popularan sastojak u čajevima za gubitak težine je guarana, biljka koja se često dodaje energetskim napicima. Nuspojave su obično povezane s pojavom ​​nervoze, nemirom, iritacijom želuca, mučninom, povraćanjem, glavoboljom, teskobom, uznemirenošću, zvonjavom u ušima, ubrzanim radom srca i ubrzanim disanjem.

Imajte na umu da čak i prirodni sastojci mogu da izazovu nuspojave, pogotovo prilikom prekomerne konzumacije ili u interakciji s nekim lekovima.

Sproveden je mali broj istraživanja vezan za ove čajeve
Iako postoje istraživanja o pojedinim sastojcima čajeva, vrlo je mali broj onih koji istražuju efikasnost kombinacije sastojaka koje detoks čajevi sadrže.

To znači da ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo na koji način detoks čajevi funkcionišu i jesu li sigurni za zdravlje.

Pre konzumacije čajeva za detoksikaciju, svakako se posavetujte s lekarom.