MAČKE SU ČUVARI VAŠEG ZDRAVLJA Njihovo predenje je kao sedativ, a evo zašto bi asmatičari posebno trebalo da nabave BAŠ NJU kao ljubimca!

Vibracije koje proizvodi mačka dok prede deluju kao pravi sedativ na čovekov nervni sistem, pa se njihovi vlasnici na taj način opuštaju od svakodnevne napetosti i stresa.

Mačka čovek kućni ljubimac
Foto: Shutterstock

Blizina kućnih ljubimaca popravlja raspoloženje; uz njih smo vedriji i opušteniji, što nas čini manje podložnim stresu i bolestima koje on izaziva.

 

Zanimljivo je da su članovi porodica koje imaju nekog kućnog ljubimca međusobno povezaniji i mnogo lakše i brže rešavaju konflikte. Isto tako, ljubimci ispunjavaju čovekovu potrebu za dodirom, nežnošću i maženjem, što posebno nedostaje starijim i usamljenim ljudima. Istraživanje australijskog instituta Baker Medical Research, koje je obuhvatilo oko 6.000 ispitanika, pokazalo je da ljudi koji drže kućne ljubimce u proseku imaju niži pritisak i nižu vrednost holesterola u krvi, pa su na taj način manje izloženi riziku od infarkta i ostalih bolesti srca i krvnih sudova.

ALO ANKETA! Ne kačite dečije slike na društvene mreže! Vreba strašna opasnost! Evo šta stručnjaci kažu, a šta građani Srbije misle

4 BITNA razloga zašto treba da kažete veliko NE ZA KAFU na vrućini!

AUTOR: Telegraf/M.M. DATUM I VREME: 13.08.2019. 10:12 - 13.08.2019. 10:40 Iako na prvi pogled deluje da bi šolja kafe, koja ima moć da nam podigne pritisak, mogla da bude odlična prevencija protiv toplotnog udara, to nije tako. Foto: Shutterstock, ilustracija Srce Kafa sadrži veliku količinu kafeina, supstance koja podiže krvni pritisak, ubrzava puls, pa čak može da izazove i preskakanje srca.

Lekovitost mačjeg predenja

Prilikom izbora kućnog ljubimca, oni koji prednost daju mački u odnosu na psa, obavezno ističu mačje predenje. Zaista, taj specifičan zvuk ne samo što smiruje već i vraća u prošla vremena kada je kuća bez mačke i ognjišta bila nezamisliva. Kada smo imali manje materijalnih dobara i više psihičkog mira, vreme se činilo beskrajno dugim – dok u šporetu pucketa vatra, u petrolejki podrhtava plamen, napolju veje sneg, a mačka tiho prede...

"STATUSNI SIMBOL KOJI NEMA VEZE SA DECOM!" Proslave rođandana pretvaramo u SVADBE, a kada čujete koliki se budžeti izdvajaju za to, pašćete na pod!

Astma Pumpica za astmu Inhalator
Foto: Shutterstock

Smanjuje stres

Vibracije koje proizvodi mačka dok prede deluju kao sedativ na čovekov nervni sistem i tako ga smiruju. Na taj način smanjuju se svakodnevna napetost i nivo stresa.

 

Međutim, mačje predenje nije uvek isto. Nakon mnogih istraživanja naučnici su došli do zaključka da se ono razlikuje kada se radi o uživanju ili pak upozorenju vlasnika na određenu bolest. A kada već osete bolest, njihovo predenje zavisiće i od vrste bolesti, navodi se u jednoj studiji koja se bavi ovim fenomenom.

KRIMINOLOG UPOZORAVA! UZROK JE U NAČINU ŽIVLJENJA! Fenomen produženog detinjstva KRIV za NASILJE U PORODICI!

Povoljno za astmatičare

Smatra se da su frekvencije mačjeg predenja blagotvorne i po organe za disanje, od čega najviše koristi imaju astmatičari. Postoje svedočenja hroničnih astmatičara koji su nabavili mačku upravo radi te bolesti, da su od tada u velikoj meri smanjili količinu lekova. Naravno, uslov je da niste alergični na mačju dlaku.

Mačka čovek kućni ljubimac
Foto: Shutterstock

 

BONUS VIDEO:

Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina?

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi