korona
Shutterstock
korona

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kako navodi londonski "Dejli mejl", britanska vlada sada stanovništvu preporučuje da maske nosi u slučajevima kada je teško održavati neophodnu distancu od najmanje dva metra u odnosu na druge ljude.

Ipak, zbog nošenja maski na licu, ljudi koji pate od bolesti kao što su astma, hronična opstruktivna bolest pluća ili cistična fibroza mogu imati problema sa disanjem - kod astmatičara maske mogu izazvati napad astme, dok se kod nekih može pojaviti anksioznost.

Zbog toga, preporučeno im je da maske nose da bi od zaraze zaštitili i sebe i one u svom okruženju, osim ukoliko im to izaziva druge zdravstvene probleme.

Nošenje maski na određenim mestima trenutno je obavezno u mnogim evropskim zemljama, uključujući Francusku, Nemačku, Austriju, Češku i Slovačku, a u zvaničnim smernicama, britanska vlada je preporučila nošenje maski u situacijama u kojima, u zatvorenim prostorima u kojima nije moguće društveno distanciranje, dolazi do susreta sa nepoznatim osobama, kao što su kraći boravci u prodavnici ili vozilima javnog prevoza.