povrće
pixbay
povrće

pixbay

Foto: pixbay

Kako povećati gvožđe u krvi često je pitanje svih koji imaju manjak ove važne supstance, ili onih koji se ne hrane pravilno. Saveti za povećanje nivoa gvožđa ponekad nas zbunjuju, a sada je profesorka na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu i dijetoterapeut dr Budimka Novaković objasnila šta je istina, a šta zabluda.

"Učestalost anemije usled nedostatka gvožđa u svetu iznosi 24,8 odsto i nutritivni deficit gvožđa je jedan od vodećih zdravstvenih problema na planeti. Kod žena u generativnom periodu, od 15 do 49 godina, u Srbiji je učestalost 25 odsto", rekla je ona za "Zdravlje u tanjiru".

Najbolji izvori gvožđa su meso i iznutrice, jer se gvožđe u tim namirnicama nalazi u hem obliku, kada organizam može da iskoristi između 14 i 18 odsto. U non hem obliku nalazi se u namirnicama biljnog porekla, i tada telo može da iskoristi samo tri do osam odsto", rekla je ona.

Osoba koja pati od nutritivne anemije ima karakteristične simptome, brzo se zamara, oseća slabost mišića i pamćenja, nedovoljnu koncentraciju, kratak dah, ubrzan rad srca, ali i nemirne noge tokom noći i bledilo kože i sluzokože.

U rizične navike ishrane spadaju svi brzi i restriktini modeli ishrane, kao što je ona bez mesa, ali i unošenje namirnica koje usporavaju preuzimanje gvožđa u digestivnom traktu, kao što su fitati, polifenoli, kalcijum i fosfati, rekla je ona.

"Posebnu pažnju trebalo bi obratiti na fosfate koji se nalaze u gaziranim napicima i sastojak su mnogih aditiva u visokoprerađenim namirnicama. Učestale su i zablude da se manjak gvožđa leči sokom od cvekle, kupinovim vinom i sokom od borovnice", rekla je ona.

PROČITAJTE JOŠ: