Maslačak čaj napitak
Shutterstock
Maslačak čaj napitak

Shutterstock

Maslačak čaj napitak, Foto: Shutterstock

Iskoristite to što je došlo proleće na pravi način i obogatite svoju ishranu pomoću maslačka koji ima mnogobrojne blagodeti po naše zdravlje.

Maslačak uglavnom raste na livadama, pored puta, na stazama, ali i u dvorištima. Odgovara mu isključivo umerena klima.

Sadrži kalijum, eterično ulje, vitamin C i gvožđe, pa nije ni čudo što ga mnogi ljudi koriste kao prirodni lek protiv raznih zdravstvenih tegoba.

S obzirom da postoje razni preparati na bazi maslačka, kao i čajevi, preporuka je da ga svakako uvrstite u ishranu jer ima brojne pozitivne efekte na zdravlje.

Visoko hranljiva biljka

Maslačak je veoma hranljiva biljka jer obiluje vitaminima i mineralima. To se odnosi kako na cvet, tako i na sam koren maslačka.

Listovi maslačka imaju vitamin A, C, K i E. Možete ih jesti u salati ili ih skuvati. Koren maslačka je bogat ugljenim hidratima koji su dobri za pravilno funkcionisanje crevne flore i njega takođe možete jesti bez obrade ili ga prethodno osušiti, a zatim napraviit čaj od njega.

Moćan je antioksidans

Unošenje antioksidanasa u telo je bitno zato što oni pomažu u sprečavanju nastanka različitih bolesti. Antioksidansi zapravo neutrališu negativne efekte slobodnih radikala koji se oslobađaju u našem telu. Maslačak je jedna od biljaka koja je bogata

Smanjuje upale

Česte i hronične upale mogu dovesti do trajnog oštećenja tkiva i DNK našeg tela. Studije su otkrile da je u ćelijama ljudskog organizma došlo da značajnog pada markera upale u ćelijama koje su bile tretirane jedinjenjima maslačka.

Reguliše šećer u krvi

U maslačku postoje dva jedinjenja: čikorna i hlorogena. Oni se mogu naći u svim delovima biljke, a naučno je dokazano da doprinose smanjenju šećera u krvi. Jedna naučna studija pokazala je da ova jedinjenja podstiču lučenje insulina iz pankreasa, poboljšavajući apsorpciju glukoze u mišićima.

Maslačak

Tanjug/ Dusan Anicic

Maslačak, Foto: Tanjug/ Dusan Anicic

Reguliše i holesterol

Njegova bioaktivna jedinjenja takođe doprinose smanjenju holesterola u krvi, što utiče na sprečavanje srčanih bolesti i tegoba.

Reguliše krvni pritisak

Mnogi lekovi za snižavanje visokog krvnog pritiska zasnovani su na principu što češćeg izbacivanja viška tečnosti iz organizma. Isto tako, tradicionalna medicina koristi maslačak kao diuretik zato što sok iz maslačka povećava potrebu za mokrenjem, što direktno utiče na smanjenje krvnog pritiska.

U pomoć njega možemo očistiti jetru

Maslačak ima zaštitnu ulogu kad je u pitanju tkivo jetre. Takođe, vitamini i minerali koji se nalaze u maslačku doprinose održavanju zdravlja jetre i njene pravilne funkcije.

Može se koristiti i za mršavljenje

Smatra se da maslačak ubrzava metabolizam i smanjuje višak masti u organizmu, međutim, takva istraživanja još uvek nisu u potpunosti potrvrđena.

Med od maslačka

Da biste napravili med od maslačka, potrebno vam je 200 cvetova maslačka, 2 litre vode, 2 kilograma šećera i 2 limuna. Uberite listove maslačka na livadama koje nisu blizu puta ili gde ne prolaze životinje kao što su mačke i psi. Bitno je da listovi budu što čistiji.

Cvetove odmah stavite u vodu i ostavite da odstoje preko noći. Sutradan procedite maslačak, a u vodu sipajte 2 kilograma šećera, pa kuvajte na srednjoj vatri sve dok se tečnost ne pretvori u med. Zatim isecite dva limuna na kriške, dodajte u smesu i kuvajte još malo. Gotov med sipajte u tegle.

Za salatu od maslačka, potrebno je da listove dobro operete, iseckate i pomešate sa mladim lukom. Prelijte jabukovim sirćetom, dodajte maslinovo ulje i malo soli.