NAUČNICI SA UNIVERZITETA OKSFORD OTKRILI Oštećenje na plućima, nakon korone, ostaje trajno kod ove grupe ljudi!?

Od deset pacijenata njih osam je imalo kratak dah, a neki su se žalili na umor i tri meseca nakon bolest

Lekar Doktor Rentgen Rentgenski snimak pluća Pacijent
Foto: Shutterstock

Najnovije istraživanje pokazalo je da virus kovid 19 može da uzrokuje abnormalnosti pluća i više od tri meseca nakon zaraze virusom.

Istraživanje je urađeno na univerzitetu Oksford, a naučnici su koristili novu tehniku posmatranja kako bi identifikovali oštećenja koja nisu uočena klasičnim ispitivanjem.

Kako se navodi, naučnici su koristili gas ksenon tokom skeniranja magnetnom rezonancom, kako bi dobili snimke oštećenja na plućima.

Nova tehnika sastojala se od toga da pacijenti prilikom snimanja udišu gas, a takav način snimanja obavljen je na 10 pacijenata starosti od 19 do 69 godina, od kojih je njih osam imalo kratak dah, a neki su se žalili na umor i tri meseca nakon bolesti, iako nisu bili na intenzivnoj nezi za vreme bolesti.

Skener rak bolest bolnica
Foto: Shutterstock

Tokom skeniranja, kod tih osam pacijenata pokazala su se oštećenja pluća isticanjem područja u kojima vazduh ne ide lako u krv.

Zbog prvih nalaza istraživanja, u planu je ispitivanje do 100 osoba, kako bi se utvrdilo da li se to dešava i pacijentima koji nisu imali jake ili nisu imali nikakve simptome.

Dodaje se i da je cilj toga da se otkrije da li se oštećenje pluća stalno dešava i da li je stalno ili privremeno.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi