Pazuh
Shutterstock
Pazuh

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ljudi sa starnjem prihvataju činjenicu da je zdravlje nešto na šta treba više obraćati pažnju i da organizam sa godinama zahteva više nege. Godine nas uče da počnemo da obraćamo pažnju na sve delove tela, ali se često ne zadržavamo na malim područjima. Međutim, čak ni značaj malih područja ne sme biti zanemaren. Na primer, područje pazuha vam može nagovestiti da li imate određene bolesti.

Ovde je spisak simptoma koji se mogu pojaviti u zoni pazuha, a koje ne biste trebali da zanemarujete.

Miris

Snimak koji će na najbolji mogući način objasniti deci šta znači pristanak na seks
Kiseli miris ispod pazuha je prirodna pojava. To se dešava zbog bakterija koje se slobodno razvijaju u zonama sa puno znoja. Međutim, svi znaju da je prilično lako izboriti se sa takvim mirisom, samo se redovno tuširajte i koristite dezodorans. Ali, ako miris pazuha postane konstantan i jak, to je prvi znak da imate potencijalne zdravstvene tegobe. Neobičan miris koji se ne može ukloniti čak ni nakon tuširanja može biti signal hormonskog poremećaja i disfunkcije tiroidne žlezde. Ako ovaj miris podseća na miris "pokvarenog voca" ili "lak za nokte", onda bi to mogao biti znak ketoacidoze, odnosno gubitka sposobnosti tela da metaboliše šećer.

Dezodorans, sprej, znoj, znojenje, vrućina, higijena, nega

Shutterstock/Ilustracija

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Svrab

Svrab u oblasti pazuha, nakon brijanja, je normalan zbog rasta novih dlačica. Ali, ako svrab ne prestaje, to je još jedan signal da u vašem telu nešto nije u redu. Ozbiljnu iritaciju može izazvati reakcija kože na brijač, odeću i supstance koje sadrže kreme ili dezodoransi. Crvene tačke i mrtve ćelije se obično pojavljuju zajedno sa takvim svrabom. Ako se ovo desi, postoji šansa da vaša koža ima gljivicu koja mora da se neguje.

Osip

U području pazuha je uvek prilično toplo i vlažno, a to stvara savršeno okruženje za reprodukciju različitih kvasnih infekcija. Nemoguće je saznati od koje infekcije patite ako ne posetite dermatologa, zbog čega se odmah morate obratiti stručnjaku ako primetite crvenilo i mali osip na koži. Ovakve kožne reakcije mogu biti izazvane trenjem odeće, zbog klime ili alergija.

Pazuh

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bol

Bol koji se pojavljuje u pazuhu nije razlog da odmah idete kod lekara. Ovaj bol se može pojaviti usled fizičkog rada, nakon intenzivnog treninga ili nakon prenošenja teških stvari. U ovim slučajevima, taj bol je privremen i brzo će nestati. Međutim, ako bol traje dugo (na primer, nekoliko dana), potražite pomoć lekara. Iako se to retko dešava, ovaj bol može da znači nastanak tumora u limfnim čvorovima.

Oticanje i grudvice

Limfni čvorovi koji se nalaze u pazuhu su potpuno nevidljivi. Ali, ako slučajno zapazite neku vrstu grudvica i oticanja, to signališe činjenicu da limfni čvorovi pokušavaju da se suoče sa nekom novonastalom infekcijom. Situacija se normalizuje bez spoljašnjih smetnji nakon nekog vremena. Međutim, trebalo bi da se konsultujete sa lekarom ako zapaljenje nije nestalo samo, za nedelju dana. To može biti zabrinjavajuć znak jer su otekli limfni čvorovi znak ozbiljne infekcije, a ponekad i raka.

Prekomerno znojenje

Normalno je da se mnogo znojite ako radite intenzivnu fizičku aktivnost, ali ako sedite, hodate ili spavate ne bi trebalo da se mnogo znojite. Ovi znaci bi mogli da znače hiperhidrozu, a ona označava disfunkciju nivoa hormona koji mogu signalisati pojavu menopauze. Prekomerno znojenje je jedan od znakova dijabetesa i gihta.