Začini, začin, lan, kurkuma
Shutterstock
Začini, začin, lan, kurkuma

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Svako ko ima nervozna creva ili iritabilni kolon trebao bi duže vremena i u kontinuitetu da ishranu bazira na prebioticima i prirodnim probioticima. Lekari često propisuju probiotik u kapsulama ali su bolji i zdraviji izbor prirodni probiotici. Bilo da uzimate veštačke ili prirodne probiotike oni se moraju uzimati mesecima da bi se ostvarila promena crevne flore, pošto u njoj dominiraju loše crevne bakterije koje guše dobre bakterije i ne dozvoljavaju da se uspostavi dobar mikrobiom u crevima.

Začini su izuzetno zdravi i poboljšavaju ukus hrane, zato je bitno uvrstiti ih u svakodnevnu ishranu.

1.Seme komorača

Semenke komorača mogu dobro uticati na varenje i smanjiti grčeve digestivnog trakta i gasove. Umanjuju simptome iritabilnog creva i antimikroba tako da mogu sprečiti infekcije.

2.Đumbir

Đumbir je bomba za imunitet i mršavljenje. Pored odličnog ljutkastog ukusa koji oplemenjuje svako jelo, izuzetno je zdrav. Pomaže kod dispesije i preporčljivo je uzimati ga u trudnoći da ublaži mučnine.

3. Menta

Menta je široko rasprostranjena i pomaže pri varenju. Koristi se kao pomoć pri mučninama i dispesiji (bolu u stomaku).

4.Kurkuma

Kurkuma čisti creva jer ima protivupalna dejstva. Njegov opori ukus pomaže i kod čišćenja jetre. Kurkuma je odlična za vaš stomak.

5.Semenke kima

Kim može da leči digestivni sistem, smanji grčeve u stomaku i služi za prevenciju fermentacije koja može nastati u stomaku. Kim smanjuje apetit, ubija loše bakterije u telu zbog anti-mikrobnog dejstva.

6.Mirođija

Smanjuje nadimanja i savršeno se slaže uz ribu. Takođe smanjuje grčeve u stomaku.

DEVOJKA, BOLOVI, MENSTRUACIJA, , STOMAK

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Najbolji prirodni probiotici su – poređano po važnosti i delovanju:

Domaće kiselo mleko

Mladi beli sir

Kozja surutka

Kiseli kupus

Domaći Jogurt

Miso pasta (to jest Miso supa koja se pravi sa pastom)

Kombuha (ili Japanski kristali)

Kefir

Turšija (bez sirćeta)

Tempeh (fermentisana soja)

Delimično su prirodni probiotici i sledeće namirnice:

Tvrdi žuti sir

Crna čokolada

Kvas (ili domaće zanatsko točeno Pivo)

Maslin