VAKCINA, KORONA
printscreen
VAKCINA, KORONA

printscreen

Foto: printscreen

Stanovnici Moskve, koji su već počeli da se vakcinišu ruskom vakcinom protiv korone "Sputnjik Ve", dobijaju uputstva za pacijente, kao i potvrdu o obavljenoj imunizaciji. Uputstvo sadrži spisak simptoma koji se mogu javiti nakon vakcinacije, kao i savete kako postupiti u svakom od navedenih slučajeva.

Takođe se ističe da kod 5,7 odsto vakcinisanih mogu se javiti bolovi u kostima, drhtavica, glavobolja ili temperatura veća od 37 stepeni.

"U slučaju da je telesna temperatura iznad 38 stepeni, preporučuje se uzimanje tableta za spuštanje temperature i protiv bolova (paracetamol ili ibuprofen), a ukoliko je temperatura iznad 39 stepeni i ne spada u roku od četiri sata nakon uzimanja lekova, neophodno se javiti lekaru", navodi se u uputstvu.

Vakcina

AP Photo/Hans Pennink

Foto: AP Photo/Hans Pennink

Kod 4,7 odsto vakcinisanih javlja se bol, svrab, otok i crvenilo na mestu vakcinisanja. Po pravilu lečenje nije potrebno, ali se može uzeti lek protiv alergije kako bi se umanjio otok i osećaj nelagode.

Jedan i po odsto vakcinisanih pacijenata može imati začepljen nos, curenje nosa ili osećaj golicanja u grlu. Njima se savetuje da piju mnogo tečnosti i koriste sprej za nos.

U manje od jedan odsto pacijenata može doći do ubrzanja pulsa ili povišenog pritiska.

Podsetimo, vakcina "Sputnjik V" koju proizvodi Naučno-istraživački institut "Gamaleja" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Rusija ima još jednu registrovanu vakcinu "EpiVakKorona" centra "Vektor", a u pripremi je i treća.

PROČITAJTE JOŠ: