prehlada, bolest, grip
shutterstock
prehlada, bolest, grip

shutterstock

Foto: shutterstock

Najpouzdaniji način da saznate da li ste preležali koronu svakako je test na antitela, a naučnici su izdvojili i određenu grupu znakova koji mogu da ukažu da ste se izborili sa Kovidom, a da toga niste ni svesni.

Teška prehlada
Na početku pandemije smatralo se da se koronavirus u SAD nije pojavio do marta, ali kako pokazuju rezultati studije sa Univerziteta u Teksasu, na svaka dva testirana na grip pojavio se jedan uzorak pozitivan na korona virus.

Kako prehlada obično ne uzrokuje kratak dah, ozbiljne glavobolje i probleme sa probavom, možda se upravo po ovome razlikuje od Kovida.

DA LI SUMNJATE DA STE PRELEŽALI KOVID?

 

Gubitak čula ukusa i mirisa

Gubitak čula ukusa i mirisa javlja se i kod gripa, upale sinusa ili pak jake prehlade, ali ono po čemu se razlikuje u slučaju zaraze korona virusom jeste trajanje tog poremećaja. Kod obolelih od Kovida-19 to može da potraje i nekoliko meseci.

Opadanje kose
Opadanje kose još je jedan simptom koji se povezuje s korona virusom, a glumica Alisa Milano kao i sportska novinarka Mirna Zidarić podelile su svoja iskustva upravo sa ovim problemom. Stručnjaci napominju da opadanje kose može da bude i rezultat prevelikog stresa pod kojim se nalazimo usled pandemije korone ili neke druge bolesti.

Gubitak daha
Jedan od poznatijih simptoma novog soja korona virusa jeste gubitak daha i povezuje se sa upalom pluća koju izaziva Kovid, a koja se razlikuje od pneumonije uzrokovane ostalim respiratornim infekcijama.

Korona, Srbija, Beograd

Tanjug/Nikola Anđić

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Dugotrajan kašalj

Prema studiji 43 procenta ljudi sa Kovidom-19 kašljali su od 14. pa sve do 21. dana posle pozitivnog rezultata na testiranju. Radi se uglavnom o suvom kašlju.

Neobični i veoma uporni simptomi
Lupanje srca ili neki drugi zdravstveni poremećaji koji ne prolaze mogu da ukazuju na koronu. Nepoznanica oko korona virusa je mnogo, a ako se ne osećate dobro i to traje, javite se lekaru.

PROČITAJTE JOŠ: