Koštunjavo voće
Profimedia
Koštunjavo voće

Profimedia

Koštunjavo voće prepuno minerala i pravi prirodni lek za brojne tegobe je brazilski orah. Omiljena grckalica koju rado jedemo ima i svoje tajne moći. Naučnici su dokazali da je upravo ovo voće poreklom iz Južne Amerike pravi lek za rak i tiroidnu žlezdu.

Ukoliko pojedete samo jedan plod nadoknadićete sve dnevne potrebe za ovim mineralom. Brazilski orah ima puno selena i vitamina E, koji ga svrstavaju u jake antioksidanse. Pored minerala, bogat je i drugim vitaminima i dijetetskim vlaknima. Naročito se preporučuje osobama koje imaju problema sa štitastom žlezdom.

Ovo koštunjavo voće raste u Gvajani, Venecueli, Brazilu, istočnoj Kolumbiji, Peruu i Boliviji, a njegovo drvo može dostići visinu od neverovatnih 50 metara.

Blagodeti ovog ploda poznate su lokalnim amazonskim i plemenima Južne Amerike već stotinama godina i on je sastavni deo njihove svakodnevne ishrane, a ovi narodi spadaju u grupu najdugovečnijih i sa najnižom stopom oboljevanja od kancera na svetu.

orah

shutterstock

Foto: shutterstock

Nutricionisti redovno preporučuju upotrebu brazilskog oraha u ishrani i često ga koriste kao dodatak obrocima.

U jednoj ljusci može se naći i do 26 manjih oraha koji imaju zasebnu opnu. Kora im je tvrda i podseća na kokos. U sebi sadrže 14 procenata proteina, 12 odsto ugljenih hidrata , 66 procenata masti. Preporučuje se umerena upotreba u ishrani, uzmajte od 2 do maksimalno 4 oraha dnevno.

Ovaj orašasti plod ima značajniju funkciju u prevenciji nego u samom lečenju već nastalog oboljenja.

Neophodan je za pravilan rad štitaste žlezde, a to svojstvo ima zahvaljujući visokoj koncentraciji selena. Značajan je u prevenciji srčanih oboljenja, astme, Alchajmerove bolesti, kancera, reumatoidnog artritisa, pomaže u borbi protiv bakterijskih infekcija, povoljno utiče na nervni sistem, smanjuje stres i povoljno utiče na simptome depresije i anksioznosti.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: