Bol, jetra, stomak
Shutterstock
Bol, jetra, stomak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Možda toga niste svesni, ali dok čitate ove redove, debelo crevo je u neprekidnom dijalogu sa mozgom. I premda su oba ova organa daleko jedan od drugog, oni imaju sličan broj nervnih ćelija i međusobno deluju kroz uobičajene neurotransmitere.

ŠTA UZROKUJE GLAD

Prema naučnom članku objavljenom u novembru 2015. godine u časopisu Cell Metabolism, molekularni kodovi koji informišu o fazi zasićenja prenose se u mozak putem vagusnog nerva. Jednom kada je poruka primljena, „kontrolni centar“ reguliše apetit upućujući telo da prestane da puni stomak.

OSEĆATE LI SE ČESTO NERASPOLOŽENO POSLE JELA?

 

ŠTA REGULIŠE RASPOLOŽENJE

Sastav mikrobiote jedinstveno utiče na emocionalno stanje, što zauzvrat simulira odgovor na stres i sklonost anksioznosti.

- Prekomerno prisustvo određenih bakterijskih sojeva u debelom crevu, kao što je Clostridium, uzrokuje simptome depresije - objašnjava profesor Didier Desors, sa Univerziteta u Nanciju.

Naučnici sada eksperimentišu da bi otkrili kako ovaj mehanizam deluje u ljudskom telu i kako da prilagode kvalitet mikrobiote.

Dete nervoza grickanje noktiju

Shutterstock

Foto: Shutterstock

ŠTA DEFINIŠE APETITET

Nepotrebno je reći da vrlo podmukle „mrvice“ žive u crevima. Ako jelovnik ispuni očekivanja bakterija, oni će vam dodeliti hemijsku nagradu - priliv pozitivnih emocija, ohrabrujući vas da nastavite u istom duhu („bravo, još čokolade, još, još!“). A ako se deo hrane ne podudara sa njihovim željama, dobiće poruku o malaksalosti.

Ovo izaziva zavisnost od određene hrane, posebno šećera, kada u digestivnom traktu ima previše gljivica sličnih kvascu. Vole ugljene hidrate i na svaki mogući način podstiču privlačnost slatkišima, kiflicama, kolačima i drugim poslasticama, obećavajući dobro raspoloženje. Jedini način da prekinete ciklus je da ograničite unos ugljenih hidrata i šećera, posebno redizajniranjem menija u korist proteina, voća i povrća.