Posao i škola koji počinju pre 10 su pravo mučenje, a košta nas zdravlja
alo.rs
Doktor Pol Keli
Foto: printscreen/instagram

Doktor Pol Keli, jedan od vodećih britanskih stručnjaka za medicinu, specijalista za spavanje i autor kliničkih istraživanja na Institutu za san na Univerzitetu Oksford, smatra da je prisiljavanje da radni dan i škola počinju pre 10h, ravno torturi. Fizička iscrpljenost uslovljena manjkom sna izaziva stres i hronični nedostatak sna.

DA LI DOVOLJNO SPAVATE?

 

Ovaj doktor smatra da škola i posao počinju prerano i insistira na važnosti redefinisanja vremena na osnovu prirodnih ritmova svake osobe.

"Ljudsko srce i jetra rade u skladu sa svojim zakonima, a vi im naređujete da pomere svoj raspored 2 do 3 sata. Ne možete da promenite bioritam i prisilite se da se probudite u određeno vreme. Naše telo se prilagođava položaju sunca i to se dešava podsvesno, jer njime upravlja hipotalamus, a ne vid.

Ovo je ozbiljan problem u našem društvu. Radnici svoje dužnosti moraju započeti pre 10h, pa svi pate od nedostatka sna. Čitavo naše društvo ne spava dovoljno. A to ima negativan uticaj na ljudsko telo, jer lišavajući se sna, direktno utičemo na svoje zdravlje, emocionalno stanje i produktivnost.

Ova slika se najjasnije vidi u bolnicama i pritvorskim mestima, gde ljude bude, a potom ih hrane lošom hranom. I svi se slepo pokoravamo i nismo više svoji. Nedovoljno sna je mučenje i dešava se širom sveta. Svako od nas pati, iako za tim nema potrebe," kaže Pol Keli.

Spavanje, pijan

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Doktor Keli smatra da studenti ne spavaju dovoljno i da gube do 10 sati sna, samo zato jer im nastava počinje rano ujutru. Da bi poboljšali život naše dece, naučnik predlaže da se vreme nastave pomeri:

"Kada ste mali, u prvi ili drugi razred osnovne škole idete u proseku negde oko 10h, što znači kad se probudite prirodno. Kada imate 55 godina, teraju vas da ustajete rano (u 5h ili 6h ujutru), a vama treba više sna nego kada ste bili mlađi. 

Kao direktor jedne sredne škole, doktor Keli je svoj prvi čas pomerio sa 8:30 na 10h ujutru, još 2009. godine. Nakon toga se uspeh učenika popravio za 20%. Na osnovu ovog istraživanja, doktor je došao do zaključka da nastava za decu od 8 do 10 godina treba da počne u 8:30 ili kasnije, za mlade od 16 godina u 10h, a one od 18 godina u 11h.

Doktor je uveren da bi se rezultati dece popravili za 10% ukoliko bismo vreme početka nastave podesili prema njihovom bioritmu.

Doktor tvrdi da će slične promene pomoći i odraslima, jer "pre 55. godine života cirkadijalni ritmovi osobe potpuno su nespojivi sa rasporedom rada od 9 do 17h, što ugrožava produktivnost, mentalno zdravlje i blagostanje ljudi."

PROČITAJTE JOŠ: