Oto Varburg
Instagram/printscreen
Oto Varburg

Instagram/printscreen

Foto: Instagram/printscreen

Istraživanja dr. Ota Varburga, poznatog biohemičara i dobitnika Nobelove nagrade, pokazala su da ćelije karcinoma koriste šećer kao primarni izvor energije za svoj rast i širenje. Fenomen je poznat pod nazivom „Varburgov učinak“ i karakteriše ga znatno veća sposobnost karcinogenih ćelija za razgradnju šećera.

Kako šećer utiče na naše zdravlje?

Opšte je poznato da smanjenje unosa dodanog šećera blagotvorno deluje na sve populacijske i starosne grupe. Povećana konzumacija šećera smatra se jednim od krivaca za porast broja dece i odraslih s prekomernom telesnom težinom i/ili gojaznošću. Šećer pridonosi stvaranju karijesa, uvelike skraćuje trajanje prirodnih zuba i njihova zdravlja, povišava nivo triglicerida u krvi i snižava nivo dobrog holesterola (HDL).

Brojna su istraživanja pokazala da šećer povišava rizik od razvoja metaboličkog sindroma i pridonosi razvoju različitih hroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila kao i dijabetesa. Zbog svega navedenoga smanjenje konzumacije dodanog šećera smatra se zdravom prehrambenom navikom.

Šećer u kocki

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ketogena dijeta i njen učinak na naše zdravlje

Ketogena se dijeta temelji na velikom unosu masti i minimalnom unosu ugljenohidrata. Restriktivna dijeta dovodi do velikih promena u organizmu, jer se njome menja primarni izvor energije naših ćelija. Unos ugljenohidrata smanjuje se na samo 5% ukupnog energetskog unosa. Prosečni unos ugljenohidrata pri normalnoj, svakodnevnoj zdravoj ishrani iznosi 45 – 55% ukupnog energetskog unosa.

Je li ketogena dijeta odgovor koji tražimo?

Nažalost, tumorske su ćelije poput virusa u vašem računaru: vrlo su pametne i uvek pronađu izvor energije za svoj rast i širenje. Kako bismo odgovorili na postavljeno pitanje, potrebna su dodatna istraživanja o uticaju šećera na brzinu širenja karcinoma.

Restrikcija potrošnje konzumnog šećera smatra se poželjnom prehrambenom merom, međutim, navode o njenom antikarcinogenom delovanju treba uzeti „sa zadrškom“.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Alkanatur_Chile (@alkanatur_chile) on Feb 19, 2020 at 7:44am PST