Pranje zuba
Shutterstock
Pranje zuba

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Profesor Martin Adi sa Univerziteta u Bristolu rekao je da pasta za zube sadrži iste supstance kao i gel za dezinfekciju ruku (njihov sastav, naravno, nije u potpunosti isti).

VODITE LI RAČUNA KOJU PASTU ZA ZUBE KORISTITE?

 

"Antimikrobno dejstvo zubne paste traje u ustima tri do pet sati i time se smanjuje virusno opterećenje u pljuvački i uklanjaju čestice virusa ukoliko ima u ustima", objasnio je.

Stručnjak je savetovao da se zubi peru što češće, svaki put kada se izlazi napolje - u kupovinu ili na trening (i naravno, nakon dolaska kući). Napomenuo je da bi javne službe trebalo da pranje zuba uvrste u preventivnu meru, podjednako važnu kao nošenje maski i držanje distance.

Preporučio je i upotrebu tečnosti za ispiranje usta iz istih razloga. Tvrdnje profesora su zasada teorijski moguće, ostaje da se istraže u praksi. Takođe, treba imati na umu da su delotvorne ukoliko virus u organizam uđe preko usta, Treba imati na umu da koronom možete da se zarazite i preko sluzokože očiju i nosa.

Četkica Pasta za zube Pranje zuba

Profimedia

Na važnost količine virusa ukazao je i Oksfordski centar za kovid-19, koji je napomenuo da veća količina čestica virusa znači teže oboljenje i veću infektivnost po druge.

Napomenuo je da većina pasti, ako ne i sve, sadrže ključne sastojke kojih ima u dezinfekcijskim gelovima koji se koriste od početka pandemije. Nije, međutim, precizirao o kojim sastojcima se radi. Postoje kontroverze oko određenih sastojaka za koje se pretpostavlja da su ključni u zaštiti od virusa. Sa druge strane, naučnici iz Južne Koreje podržali su još ranije ideju da sredstva za ispiranje usta mogu da spreče širenje korona virusa. Međutim, SZO je odbacila tu mogućnost.

PROČITAJTE JOŠ: