Suncokretovo, maslinovo ili grožđano ulje
shutterstock
Suncokretovo, maslinovo ili grožđano ulje

shutterstock

Foto: shutterstock

Bobičasto voće

Ovo voće, u koje spadaju jagode, borovnice, maline, kupine...puno je hranljivih vlakana, vitamina i minerala. Sadrže antioksidante i antocijanine, a ti sastojci imaju antzapaljenska svojstva koja smanjuju rizik od bolesti. Naime, telo prirodno proizvodi ćelije koje pomažu imunitetu da dobro funkcioniše, a jedna studija je utvrdila da ovo voće podstiče proizvodnju tih ćelija.

DA LI SE "LEČITE" OVOM HRANOM?

 

Brokoli

Mnogima nije omiljena namirnica, ali je neverovatno zdrava i hranljiva. Brokoli je iz porodice kupusnjača, kojoj još pripadaju i karfiol, kelj, prokelj, a koje se inače povezuju sa manjim rizikom od srčanih bolesti i kancera. Takva dejstva ovog povrća mogu da se povežu i sa efektom antioksidanata koje sadrže. Brokoli je bogat sulforafanom, antioksidantom koji se bori protiv zapaljenja tako što smanjuje nivo citokina, koji izazivaju zapaljenje.

Zeleni čaj

shutterstock

Foto: shutterstock

Zeleni čaj

Znali ste već da je zdrav, ali sada ćete ga voleti još više – dokazano je da ovaj napitak smanjuje rizik od srčanih bolesti, kancera, Alchajmerove bolesti, gojaznosti...

Svoja dejstva zeleni čaj duguje antioksidantima i antizapaljenskim svojstvima, posebno supstanci koja se zove epigalokatehih-3galat (EGCG). Ova supstanca smanjuje zapaljenje tako što smanjuje proizvodnju citokina i štiti ćelije da ne dođe do oštećenja koja mogu da dovedu do bolesti.

Paprika

Bilo sveža ili ljuta paprika, ova namirnica puna je vitamina C i antiksidanata koji imaju moćna antizapaljenska svojstva. Sadrže antioksidant kvercetin koji štiti od oksidativne štete ljude koji pate od zapaljenske bolesti sarkoidoze. Sadrže i sinapsku i ferulnu kiselinu, kao i druge antioksidante koji štite organizam.

Maslinovo ulje

Ekstradevičansko maslinovo ulje je jedna od najzdravijih vrsta masti koje možete da unesete. Bogato je mononezasićenih mastima, a istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od srčanih bolesti, tumora mozga i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Štaviše, dejstvo oleokantala, jednog od sastojaka maslinovog ulja, poredi se sa dejstvom leka ibuprofena.

PROČITAJTE I OVO: