HRANA KOJA ČINI ČUDA Rešite se lekova, ova namirnica je prirodan "ibuprofen"!

Telo prirodno proizvodi ćelije koje pomažu imunitetu da dobro funkcioniše, ako svakodnevno na meniju imate ovu hranu

Suncokretovo, maslinovo ili grožđano ulje
Foto: shutterstock

Hronično zapaljenje u telu može da dovede do gojaznosti i raznih bolesti, a stres, unošenje namirnica koje podstiču zapaljenje, kao i fizička neaktivnost, dodatno povećavaju taj rizik. Srećom, postoje i neke namirnice koje organizmu pomažu da se bori protiv zapaljenja.

Bobičasto voće

Ovo voće, u koje spadaju jagode, borovnice, maline, kupine...puno je hranljivih vlakana, vitamina i minerala. Sadrže antioksidante i antocijanine, a ti sastojci imaju antzapaljenska svojstva koja smanjuju rizik od bolesti. Naime, telo prirodno proizvodi ćelije koje pomažu imunitetu da dobro funkcioniše, a jedna studija je utvrdila da ovo voće podstiče proizvodnju tih ćelija.

DA LI SE "LEČITE" OVOM HRANOM?

Ukupan broj glasova: 237

  • Često: 32% (75)
  • Ponekad: 37% (87)
  • Retko: 32% (75)

Brokoli

Mnogima nije omiljena namirnica, ali je neverovatno zdrava i hranljiva. Brokoli je iz porodice kupusnjača, kojoj još pripadaju i karfiol, kelj, prokelj, a koje se inače povezuju sa manjim rizikom od srčanih bolesti i kancera. Takva dejstva ovog povrća mogu da se povežu i sa efektom antioksidanata koje sadrže. Brokoli je bogat sulforafanom, antioksidantom koji se bori protiv zapaljenja tako što smanjuje nivo citokina, koji izazivaju zapaljenje.

Zeleni čaj
Foto: shutterstock

Zeleni čaj

Znali ste već da je zdrav, ali sada ćete ga voleti još više – dokazano je da ovaj napitak smanjuje rizik od srčanih bolesti, kancera, Alchajmerove bolesti, gojaznosti...

Svoja dejstva zeleni čaj duguje antioksidantima i antizapaljenskim svojstvima, posebno supstanci koja se zove epigalokatehih-3galat (EGCG). Ova supstanca smanjuje zapaljenje tako što smanjuje proizvodnju citokina i štiti ćelije da ne dođe do oštećenja koja mogu da dovedu do bolesti.

Paprika

Bilo sveža ili ljuta paprika, ova namirnica puna je vitamina C i antiksidanata koji imaju moćna antizapaljenska svojstva. Sadrže antioksidant kvercetin koji štiti od oksidativne štete ljude koji pate od zapaljenske bolesti sarkoidoze. Sadrže i sinapsku i ferulnu kiselinu, kao i druge antioksidante koji štite organizam.

Maslinovo ulje

Ekstradevičansko maslinovo ulje je jedna od najzdravijih vrsta masti koje možete da unesete. Bogato je mononezasićenih mastima, a istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od srčanih bolesti, tumora mozga i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Štaviše, dejstvo oleokantala, jednog od sastojaka maslinovog ulja, poredi se sa dejstvom leka ibuprofena.

Više informacija o ovoj i sličnim temama saznajte OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi