Trudnoća test za trudnoću trudnica
Shutterstock
Abortus plakanje trudnoća

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Važno je da znate da postoji čak nekoliko načina kada pilula za dan posle, ili plan B, vas neće zaštititi od neplanirane trudnoće.

Postoje dve vrste pilula za dan posle, a određeni faktori mogu da učine da obe vrste pilula budu nedelotvorne.

PROČITAJTE I:

 

Doktorka Danijel Atkinson otkrila je 6 načina na koje i dalje možete da ostanete trudni iako ste popili pilulu.

1. Niste je popili dovoljno brzo

Jako je važno kada ste popili pilulu za dan posle, ukoliko je niste uzeli dovoljno brzo vrlo je verovatno da neće biti delotvorna. Neke pilule se mogu popiti u roku od 72 sata, dok druge možete popiti i u roku od 5 dana od nezaštićenog polnog odnosa. Doktorka kaže da je najsigurnije da pilulu popijete u roku od 12h sati od rizičnog polog odnosa.

Lekovi tablete antibiotici lek pilule

Shutterstock

Foto: Shutterstock

2. Muka vam je nakon uzimanja pilule

Ukoliko vam je muka nekoliko sati nakon uzimanja pilule vrlo je verovatno da vaše telo nije uspelo da je metaboliše. Ovo je znak da pilula nije ušla u vaš sistem, a preporuka je da ukoliko povraćate nakon uzimanja pilule se javite doktoru što je pre moguće, jer ćete možda morati da uzmete još jednu dozu.

3. Imate visok BMI (indeks telesne mase)

Pilila za dan posle ne deluje isto na sve tipove tela, naročito kod onih koji imaju visok indeks telesne mase. Neki istraživači su potvrdili da pilula može da bude nedelotvorna kod žena koje su gojazne.

PREPORUČUJEMO:

 

4. Imate više nezaštićenih seksualnih odnosa

Mnoge žene misle da nakon uzimanja pilule za dan posle mogu da imaju još nezaštićenih polnih odnosa. Znajte da ste ovulaciju samo odložili ne i zaustavili pa dalji nezaštićeni odnosi mogu da dovedu do trudnoće.

5. Drugi lekovi i biljni preparati

Određeni lekovi i biljni produkti mogu da učine da pilula za dan posle bude manje efikasna. To su lekovi za epilapsiju i lekovi koje koriste asmatičari.

Trudnica Trudnoća Ultrazvuk

Shutterstock

Foto: Shutterstock

6. Popili ste pilulu tokom ovulacije

Spermatozoidi mogu da žive u ženskom telu čak i pet dana nakon nezaštićenog polnog odnosa. Ukoliko ste u to vreme ovulirali, spermatozoid i jajna ćelija mogu da se sjedine i načine trudnoću. Pilila samo trenutno odlaže ovulaciju, ali ako su vaši jajnici već prozizveli jajnu ćeliju pilula neće imati efekta.

Psiholog otkriva koji su najčešći uzroci zbog kojih dolazi do pucanje braka!

AUTOR: Novosti/M.M. DATUM I VREME: 25.10.2019. 12:08 Sve više osoba je razvedeno, a sada se zna i zašto Foto: Shutterstock, ilustracija Brak je kao institucija u dubokoj krizi, ali sve je više i onih koji ne žele da ozvaniče vezu, baš zato što se plaše da im se ne desi "pojava" koja je sve češća - razvod.

 

BONUS VIDEO:

Milan Maglov otkriva tajne društvenih mreža!