doktor ristić
youtube.com/printscreen
doktor ristić

youtube.com/printscreen

Foto: youtube.com/printscreen

Srčana slabost ili srčana insuficijencija je ozbiljan zdravstveni problem, toliko ozbiljan da polovina pacijenata poživi samo pet godina nakon uspostavljanja ove dijagnoze. Jedino karcinom pluća ima lošiju prognozu od ovog zdravstvenog stanja, a kardiolog prof. dr Arsen Ristić je otkrio sve o tome na onlajn konferenciji "Zdrava žena, zdravo društvo" koju organizuje magazin Lepa&Srećna.

KAD STE POSLEDNJI PUT POSETILI LEKARA?

 

Postoji više različitih uzroka obog sindroma, a jedan od najčešćih je koronarna bolest.

- Do srčane slabosti najčešće dovodi prvi uzrok smrtnosti svuda u svetu, to je koronarna bolest, stanje nakon preležanog infarkta. Srećom, bolesnici sa srčanim udarom se sve bolje leče i duže nam žive. Taj ožiljak koji se dešava u infarktu, njegova veličina određuje razvoj - dodaje on. Kao drugi razlog srčane insuficijencije dr Ristić navodi hipertenziju koja se ne leči ili se loše leči.

- U tom slučaju dovodi do zadebljanja srčanih zidova i srce ne može da primi dovoljno krvi. Vrlo često se na to nadovežu problemi sa bubrezima - rekao je.

Doktor kaže da je, kao i za sve drugo, mnogo bolji procenat lečenja ukoliko se sindrom otkrije na vreme, zato izdvaja simptome koje ne treba zanemariti.

- Bolesnici najčešće osete da ne mogu da leže na ravnom, moraju da spavaju na dva-tri jastka, sve teže podnose napor, zamaraju se, mogu da se jave anginozne tegobe - rekao je kardiolog.

doktor ristić

pcpress.rs

Foto: pcpress.rs

Srčana slabost ima veze i sa korona virusom.

- Oko 20 odsto bolesnika koji prežive kovid imaju upalu srčanog mišića, i ta upala se nekad čak ustanovi kod onih koji imaju lažno negativan PCR test - navodi on.

Doktor Ristić naglašava da ne treba zanemariti ni blagi oblik srčane slabosti jer je upravo u tim slučajevima lečenje najuspešnije, a ističe i da su izgleda za lečenje mnogo bolji sada nego pre 10-15 godina.

PROČITAJTE JOŠ: