OVAJ ZAČIN MOŽE DA NAS UBIJE Stavljamo ga u svako jelo, a on izaziva infarkt

Malo ko zna da jedna začinska biljka obiluje vitaminom koji može biti fatalan za kardiovskularne bolesnike

Operacija Miljko Ristić srce
Foto: Emil Čonkić

Vitamin K pospešuje zgrušavanje krvi, zbog čega je veoma važno da srčani bolesnici budu oprezni kad ga uzimaju. Ruska doktorka Elena Mališeva nazvala je ovaj nutrijent "ubicom" jer može dovesti do pojave tromboze, a koja može uzrokovati infarkt, plućnu emboliju...

Tromboza predstavlja jedan od najčešćih uzroka obolevanja i smrti u savremenom svetu. Pod trombozom podrazumevamo stvaranje ugruška (tromba) u venama u nozi. Usled začepljenja krvnog suda otežan je prolazak krvi koja treba da se vrati u srce. Kada se vena potpuno zapuši, kroz nju uopšte ne prolazi krv.

DA LI STE ZNALI DA PERŠUN MOŽE BITI OPASAN PO ZDRAVLJE?

Ukupan broj glasova: 296

  • U normalnim količinama nije!: 43% (128)
  • A šta nije opasno!: 20% (58)
  • Sad znam!?: 37% (110)

Usled slabe cirkulacije u venama krv protiče sporije, a ponekad dolazi i do zastoja u protoku. Česte su i promene na zidovima vena ili je sposobnost zgrušavanja krvi poremećena. Krvne pločice, crvena i bela krvna zrnca nagomilavaju se i stvara se ugrušak.

Celer peršun
Foto: Shutterstock

Ova bolest često je povezana sa godinama, neaktivnim načinom života, ishranom i postojećim kardiovaskularnim problemima. A posebno je važno da oni koji već uzimaju antikoagulanse (razređivači krvi) obrate pažnju. Ovi lekovi pomažu u borbi protiv stvaranja krvnih ugrušaka, međutim postoje supstance koje blokiraju njihov efekat.

Najopasniji od njih je običan peršun. Sadrži puno vitamina K, koji podstiče zgrušavanje krvi.

"Kada se krvni ugrušci formiraju u krvnim sudovima i ne 'rastvore', to može dovesti do fatalnih posledica“, rekla je Elena Mališeva.

Više vesti o sličnim temama nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi