Celer
shutterstock
Celer

shutterstock

Foto: shutterstock

Ovo povrće je zaboravljeno i može se reći zapostavljeno od strane svih nas. On ima puno benefita po naše zdravlje, preventivno može delovati i štititi nas od kancerogena, bolesti bubrega, srca.

Osobe koje se bave sportom ili treninzima posebno vole celer i njegov koren jer je veoma bogat nitratima.

U 100 grama korena celera nalazi se više od 30% dnevne preporučene doze vitamina K. Ovaj vitamin je naročito važan za održavanje kostiju, ali i je i koristan za sprečavanje degenerativnih moždanih oboljenja kao što mogu biti alchajmerova ili parkinsonova bolest.

Sadrži takođe i vlakna, pa je stoga i dobar u prevenciji raka debelog creva. Jednom naučnom studijom je utvrđeno takođe da koler može biti dobro rešenje kada je u pitanju leukemija.

Koren takođe može sprečiti i nastanak određenih kardiovaskularnih bolesti. Kada to kažemo mislimo da ovaj lekoviti deo biljke, može sprečiti pojavu arterioskleroze, a takođe može i sniziti hipertenziju. Neki naučnici već sada smatraju da će ovo povrće u budućnosti biti mogući lek protiv bolesti srca.

CELER, POVRĆE, ŠEJK,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Još jedna važna stavka kod jeste činjenica da on optimizuje mesečne cikluse kod žena. Još jedna dobra vest je za žene koje doje, ukoliko budete konzumirali koren nekoliko nedelja, znatno možete povećati količinu mleka koju ćete davati svom detetu, jer je blagotvoran i u ovom slučaju.

Ukoliko imate problema sa alergijom onda pratite sledeća uputstva
Iseckajte koren i 2 kašike zalijte čašom od 200 ml prokuvane hladne vode. Ostavite da odstoji naredna dva sata. U toku dana pijte 3 puta, tako što ćete uzimati 1/3 čaše. Ovo uzimajte pre obroka na nekih 20-25 min ranije.

Celer za gastritis
40 grama korena zalijte sa 1 litrom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 7-8 sati. Pijte po 2 kašike, 3 puta u toku dana i pre jela. Na ovaj način ćete rešiti problem sa gastritisom.

Celer za bol u leđima
Potrebno je da sameljete 1 kg celera sa lišćem i da ga operete i sameljete u mašini, ako imate mašinu za mlevenje mesa, ako ne može i blender. Sameljite 3 limuna sa korom. Sve ovo sjedinite i ostavite na tamnom mestu narednih 7 dana. Posle ovog vremena, neophodno je da procedite datu smesu.

Nakon ceđenja dodajte 300 grama meda, ostavite i čuvajte u frižideru. Uzimajte pre obroka po 1 kašiku. Posle druge doze ćete već zaboraviti za bol. Proces same proizvodnje jeste dug, ali su zato rezultati vrlo brzi i efikasni, stoga nemojte očajavati i gubiti vreme na neke druge stvari, već ga iskoristite racionalno.