Korona
Shutterstock
Korona

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Korona virus ima širok spektar simptoma, ali nedavno istraživanje je pokazalo da čak polovina obolelih (50 odsto pacijenata) ima problema sa stomakom i crevima, prenosi Dejli Star.

Dok su mnogi bolesnici razvili uobičajne simptome Covid-19 bolesti, kao što su suvi kašalj i visoku temperaturu, pojedini su prijavili da su im se manifestovali sasvim drugačiji zdravstveni problemi.

BOL, STOMAK, DEČKO, PATNJA, RASKID

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Međutim, naučnici su sada potvrdili da postoji jedan neprijatan simptom koji pogađa, u proseku, polovinu svih pacijenata obolelih od korona virusa: problemi sa crevima.

Nova studija objavljena u časopisu Američki žurnal gastroenterologije (American Journal of Gastroenterology) analizirala je podatke 204 pacijenta pozitivnih na Covid-19 u kineskoj provinciji Hubei.

Istraživači su otkrili da je skoro 50 odsto njih imalo dijareju, povraćanje ili bol u stomaku.

Iako su digestivni problemi uobičajeni, te ne izazivaju sumnju da je neko zaražen korona virusom, autori studije kažu da bi lekari trebalo da obrate pažnju na pacijente kod kojih se iznenada pojave stomačne tegobe.

Nadutost, stomak, bol

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

Ostali manje poznati simptomi korona virusa uključuju anosmiju (iznenadni gubitak mirisa ili ukusa), infekcije očiju i "moždanu maglu".

Neki oboleli takođe su prijavili da su doživeli čudno „zujanje“ po celoj koži i telu dok su se oporavljali od Covid-19.