Čišćenje klima uređaja
Shutterstock
Čišćenje klima uređaja

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Bez obzira koliko je napolju hladno, ne zaboravite da s vremena na vreme provetrite prostorije u kojima boravite, poručuju pulmolozi.

Grejanje isušuje vazduh, a istovremeno dolazi i do isušivanja sluzokože nosa i grla, što omogućava virusima i bakterijama da se lakše "zalepe".

Doktorka Tatjana Radosavljević, pulmolog, kaže da je osim provetravanja, dobar način da se spreči isušivanje vazduha da se na radijatorima ili na peći drže posude sa čistom vodom ili da se nabave specijalni aparati za tu namenu:

- Nikako nije preporučljivo da se vazduh vlaži sušenjem veša u kući, jer to može da dovede do veće koncentracije vlage, što je druga loša krajnost, kao i do isparavanja a zatim i udisanja deterdženata.

Kada je reč o dogrevanju ili grejanju na klime neophodan je poseban oprez.

Prvi znak koji može da vam skrene pažnju da udišete suv vazuh je kašalj. 

Prozor provetravanje hodnik

Profimedia

- Ako se klima-uređaji koriste i za hlađenje i za grejanje onda bi trebalo da se servisiraju, odnosno čiste, dva puta godišnje - kaže dr Radosavljević. - Jer, u klima-uređajima mogu da se nagomilaju alergeni kao i bakterije. Posebno je opasna bakterija legionela koja uzrokuje tešku upalu pluća, koja čak može da se završi i fatalno, a vrlo se retko pomisli na ovu infekciju.

- Suv vazduh veoma iritira disajne puteve i nikako im ne prija - kaže naša sagovornica. - Zato ne bi trebalo previše grejati, jer je zdravije da se spava u hladnijoj sobi. Toplota prosto guši i ako osoba hrče onda to dodatno povećava rizik da dođe do infekcije.