Pritisak, glavobolja
Shutterstock
Pritisak, glavobolja

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Otkako su nam stigle prave letnje temperature mnogi se žale na malaksalost i gubitak energije, a ima i onih, koji zbog hroničnog umora koji ovih dana osećaju, strahuju da se nisu zarazili novim korona virusom. Kako da znamo da li se kod nas radi o reakciji na višemesečni nedostatak fizičke aktivnosti ili o nečemu ozbiljnijem?

Kardiolog prof. dr Goran Davidović objašnjave odgovore na ova pitanja:

Glavobolja

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- U uslovima vanrednog stanja većina ljudi bila je u izolaciji. Naravno, to je značilo i manjak fizičke aktivnosti. Sada ponovo možemo napolje u bilo koje doba dana, više se krećemo, pa organizmu treba vremena da se privikne na novonastalu situaciju. Ako tome dodamo i ove vrućine, jasno je da može da se javi malaksalost i osećaj umora. Razloga za strah nema ukoliko se ne jave tipični simptomi KOVID – 19 infekcije kao što su temperatura, kašalj i nedostatak vazduha. U tom slučaju treba da se javite lekaru – objašnjava doktor Davidović.

Prema njegovim rečima ovaj period je posebno težak za hronične bolesnike i starije ljude koji su najduže i bili u kući od proglašenja pandemije.

Grip bolovi bolest virus glavobolja

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Naše telo se inače u proleće suočava sa prilagođavanjem novim uslovima, a promene najviše osećaju hronični bolesnici i stariji ljudi. Savet za njih je da se pridržavaju propisane terapije i da dobro ocene koja je to prava mera fizičke aktivnosti koja im sada neće smetati. Takođe, jako je važna rehidratacija, jer nedostatak tečnosti može da pojača osećaj malaksalosti i umora – kaže doktor Davidović.