Korona, putnici, autobus, maske, gsp, maska, trola
Alo.rs/M.Š.
Korona, putnici, autobus, maske, gsp, maska, trola

Alo.rs/M.Š.

Foto: Alo.rs/M.Š.

Naučnici iz španskog Nacionalnog veća za istraživanja (CSIC) preporučuju da korisnici metroa i javnog prevoza ne razgovaraju međusobno ili putem mobilnog telefona tokom vožnje da bi se na taj način sprečilo širenje koronavirusa.

Svoje su mišljenje obrazložili podacima prema kojima bi se uvođenjem takve mere rizik od zaraze mogao znatno smanjiti.

Stručnjaci za epidemiologiju i aerosole širom sveta već mesecima od svojih vlada traže oštrije mere da bi se sprečilo širenje infekcije vazduhom.

DA LI TELEFONIRATE U PREVOZU?

 

Uz održavanje fizičkog razmaka, lične higijene i svakodnevnog nošenja maski, zna se da je ventilacija jedna od ključnih mera za sprečavanje infekcije koronavirusom.

Dokazano je da se virus može preneti aerosolima, zbog čega se u većini zgrada, poput škola, prozori nastoje držati otvorenima kako bi se prostor u kome boravi veći broj osoba neprestano provetravao.

Naučnica iz španskog CSIC i stručnjak za atmosferske aerosole, Maria Kruz Minguilon istakla je važnost provetravanja prostorija, ali smatra i da bi bilo dobro poštovati još jednu meru – ćutati, odnosno ne razgovarati za vreme vožnje javnim prevozom.

Minguilon je iznenadila svojim zahtevom kazavši da bi"bilo idealno kada bi na ulasku u podzemnu železnicu stajao natpis: Tišina u metrou".

Pojasnila je da "ćutanje uz pravilno nošenje maske doprinosi minimalnom riziku od prenosa koronavirusa".

Bez maske u autobusu

Foto

Foto: Foto

Minguilon je dodala i da u podzemnoj železnici nema nikakve ventilacije te da je, ako se neko zaražen koronavirusom vozi metroom, vrlo važno da vazduh u vagonima bude što manje zagađen virusima.

Upravo zato preporučuje korisnicima javnog prevoza da ne razgovaraju ni međusobno ni mobilnim telefonom.

“Razgovaramo li glasno mobilnim telefonom ili s nekom osobom tokom vožnje javnim prevozom, a znamo da je u metrou obično bučno, emitujemo 50 puta više aerosola”, rekla je Minguilon.

Smatra da bi ista mera trebalo da se primenjuje i u drugim vrstama javnog prevoza.

PROČITAJTE JOŠ: