dugovećnost, narod, zdravo
pixbay
dugovećnost, narod, zdravo

pixbay

Foto: pixbay

Esosa Edosomvan, nutricionistkinja čije je istraživanje fokusirano na ponašanje i dugovečnost, objavila je rezultate svojih istraživanja na ljudima starijim od 80 godina.

Edosomvan je u okviru istraživanja intervjuisala više desetina ljudi koji su u devetoj deceniji života, pa čak i starije, neki od učesnika imali su i oko 100 godina.

Utvrdila je tri zajedničke navike ovih vremešnih, ali čilih i zdravih ljudi!

Ishrana

"Većina njih jela je hranu biljnog porekla, ali moram da podvučem, ne svi. Izgleda da je tajna bila u tome što su svi pronašli baš režim ishrane koji njima odgovara. Umeli su da odreaguju kada se telo buni protiv neke hrane i da je zamene, tako da su najveći deo života konzumirali namirnice koje im prijaju", rekla je ona.

"Eliminacija"

Edosomvan je u jednom intervjuu kroz smeh rekla da zna da pražnjenje bešike i creva nije "se*si" tema, ali je veoma važna.

"Svi učesnici moje studije pili su dovoljno tečnosti i redovno su išli u toalet. Nisu imali probleme sa eliminacijom otpadnih materija iz tela. Na taj način održavali su zdravlje sistema za varenje, pa i imunitet, i štitili telo od upalnih procesa koji mu štete. Unosili su dovoljno vode i namirnice bogate vlaknima", rekla je ona.

Mentalno zdravlje

Svi učesnici njene studije imali su jasan prioritet kada je u pitanju održavanje mentalnog zdravlja. Neki od njih bili su posvećeni vernici, neki su se bavili jogom ili meditacijom, ali su svi, kaže ona, imali pozitivan mentalni stav prema životu.

"Kretali su se dosta, meditirali, jedan gospodin je veoma često čitao svoju Bibliju. Svako od njih pronašao je odgovarajuću metodu da se umiri i fokusira, i na taj način izbori sa stresom koji je veliki agresor za naše telo", rekla je ona.

Jedna od najvedrijih žena zrelog doba koju smo upoznali je srpska manekenka Aleksandra, čije lepo lice krasi reklamne kampanje širom sveta. Pogledajte njenu priču!