korona virus
Shutterstock
korona virus

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nova mala studija utvrdila je da je novi korona virus do sada mutirao u 30 različitih tipova mutacija.

Tim istraživača sa Džeđang univerziteta u Kini kaže da postoji na desetine mutacija novog korona virusa. Najopasnije su, kažu, zabeležene u Kini, a mutacije slične njima šire se Evropom, piše "South China Morning Post". Slabiji nizovi ovog virusa, kažu, zabeleženi su u Americi.

korona

EPA

Foto: EPA

TRI TIPA KORONA VIRUSA ŠIRE SE SVETOM

Postoji, kažu naučnici, tip A, što je originalan virus koji je skočio sa šišmiševa na ljude. Taj tip nije bio najčešći u Kini, što je mnoge zaprepastilo. Kinom je, kažu naučnici, najviše harao korona virus tipa B.

 

Tip A je za sada najdominantniji u Australiji i Americi. Dve trećine testiranih Amerikanaca obolelo je od virusa tipa A. Dr Piter Forster kaže da u Engleskoj uglavnom hara tip B, i da je tamo tri četvrtine ukupno testiranih pacijenata obolelo baš od tog tipa virusa. Pored toga, i Švajcarskom, Nemačkom, Francuskom, Belgijom i Holandijom dominira tip B virusa.

Vuhan, Kina

Tanjug

Foto: Tanjug

Tip C se razvio od tipa B i došao je u Evropu preko Singapura, kažu naučnici. Tip C je pogodio i Italiju.

Naučnici veruju da virus SARS-CoV-2 konstantno mutira kako bi se prilagodio različitim imunim sistemima. Ono što su do sada zaključili je da je Amerika pogođena najslabijim tipom virusa, dok je onaj jači i smrtonosniji zadesio Evropu.