Muškarci
Shutterstock
Muškarci

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Od početka se polemisalo o tome da nešto više "napada" muškarce, a sada su naučnici došli i do novog otkrića – jedna grupa muškaraca je posebno u opasnosti!

U novoj naučnoj studiji naučnici iz SAD i Saudijske Arabije ispitivali su vezu između nivoa testosterona, citokinske oluje, toka i ishoda bolesti kod zaraženih muškaraca.

Ispostavilo se da muškarci koji imaju nizak nivo testosterona imaju veći rizik od ozbiljne kliničke slike, a veće su šanse čak i da im bude potreban respirator.

Stvar je u tome, kažu naučnici, da nizak nivo testosterona loše utiče na ACE-2 receptore koji inače štite pluća.

Ovaj muški hormon, koje muškarci imaju u sedam do osam puta većoj količini, utiče i na odgovor imunološkog sistema. Utičući na ACE-2 receptore u respiratornim ćelijama povećavaju rizik od oštećenja pluća.

Molnupiravir je nova nada za obolele od korone

Vladimir Marković

Foto: Vladimir Marković

Drugim rečima, nizak nivo testosterona olakšava virusu da uđe u pluća, utiče na endotelne ćelije i sprečava imuni sistem da odgovori onako kako bi trebalo.

Kada je reč o citokinskoj oluji, naučnici su saopštili da gojaznost kod muškaraca podstiče proizvodnju pro-inflamatornih citokina, čime se takođe povećava rizik od komplikacija.

Međutim, naučnici upozoravaju na jednu stvar – nivo testosterona može da bude "mač sa dve oštrice" jer previsok nivo može da dovede do tromboze.