Banane
Shutterstock
Banane

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Da bismo popravili opšte stanje organizma, pogotovo u hladnim danima kada i pored aktuelne pandemije korona virusa, vladaju i drugi respiratorni virusi, neophodno je da pojačamo unos vitamina i minerala.

Pored vitamina C i D, koji igraju ključnu ulogu u jačanju imuniteta, veoma važan je i jedan o kojem se mnogo ređe priča, a pripada grupi B vitamina.

Sam termin vitamin B6 odnosi se na 6 njegovih oblika -- piridoksal, piridoksin, pirodoksamin i njihove fosforilisane forme. Najrasprostranjeniji naziv za ovaj vitamin koji je izolovan 30-ih godina prošlog veka je piridoksin.

Infarkt bolovi napad loše smrt srce nesvest

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Takođe, vitamin B6 je uključen u procese nastajanja serotonina i norepinefrina, transmitera koji služe za prenos signala u mozgu. Utiče i na formiranje mijelina, sloja proteina koji se nalazi oko nervnih ćelija. Neophodan je za normalan razvoj i funkcionisanje mozga i pomaže u proizvodnji hormona koji utiču na raspoloženje i bio-ritam (serotonin i melatonin).

Jača imunitet
Vitamin B6 jača imunološki sistem a njegovo pomanjkanje pogoršava proizvodnju interleukina-2 i razmnožavanje limfocita, koji su dva vrlo važna dela telesnog odbrambenog sistema. Jednostavno rečeno, ukoliko postoji smanjena koncentracija vitamina B6, smanjena je proizvodnja i limfocita i antitela.

Sprečava infarkt srca
Vitamin B6 i folat pomažu razgradnju homocisteina, aminokiseline koja ima veliki udeo u oboljenju srca - osobama koje imaju najviši nivo homocisteina u krvi preti trostruko veći rizik da pretrpe srčani napad u odnosu na osobe kod kojih je taj nivo niži.

Bolju apsorpciju vitamina B6 podstiču linolna kiselina, ostali vitamini B kompleksa, vitamin C, natrijum i magnezijum, a s druge strane povećana konzumacija kafe, alkohola i cigareta uništavaju njegovo blagotvorno dejtvo i doprinose bržoj potrošnji.

Preporučena dnevna doza iznosi 1,6 miligrama za odrasle žene i 2 miligrama za odrasle muškarce.