Vitamin D štiti od kancera, ali ako preteramo desiće se upravo suprotno
Svi znamo da ishrana ima jako važnu ulogu u opštem zdravlju čoveka. I baš kao što znamo da preteran unos šećera, masne i takozvane brze hrane, loše utiče na zdravlje, pojedine namirnice veoma moćno deluju na naš organizam.
Poznati ruski TV voditelj i lekar Aleksandar Mjasnikov u intervjuu za TV kanal Rusija 1 govorio je o tome šta ljudi mogu da promene u ishrani kako bi sprečili razvoj onkoloških bolesti.
On je istakao da konzumiranje jetre bakalara, haringe, jaja i mleka znatno smanjuje rizik obolevanja od raka, a ključ je u vitaminu D koji ove namirnice sadrže.
Mjasnikov je pojasnio da 100 grama jetre bakalara sadrži oko 1000% dnevne norme vitamina D, 100 grama haringe sadrži 300%, a jedno kokošje jaje sadrži 22%.
Pored namirnica koje je Mjasnikov naveo, vitamin D se unosi i izlaganjem sunčevim zracima, a nalazi se i u džigerici, masnim ribama, buteru, pečurkama...
PROČITAJTE JOŠ: