ČUVENI RUSKI LEKAR SAVETUJE: Vitamin D štiti od kancera, ali ako preteramo desiće se upravo suprotno

Ljudi moraju da naprave promene u ishrani kako bi sprečili razvoj onkoloških bolesti

 lekar Aleksandar Mjasnikov
Foto: YOUTUBE/SCREENSHOT/РОССИЯ 1

Svi znamo da ishrana ima jako važnu ulogu u opštem zdravlju čoveka. I baš kao što znamo da preteran unos šećera, masne i takozvane brze hrane, loše utiče na zdravlje, pojedine namirnice veoma moćno deluju na naš organizam.

Poznati ruski TV voditelj i lekar Aleksandar Mjasnikov u intervjuu za TV kanal Rusija 1 govorio je o tome šta ljudi mogu da promene u ishrani kako bi sprečili razvoj onkoloških bolesti.

On je istakao da konzumiranje jetre bakalara, haringe, jaja i mleka znatno smanjuje rizik obolevanja od raka, a ključ je u vitaminu D koji ove namirnice sadrže.

Mleko
Foto: Shuterstock

Mjasnikov je pojasnio da 100 grama jetre bakalara sadrži oko 1000% dnevne norme vitamina D, 100 grama haringe sadrži 300%, a jedno kokošje jaje sadrži 22%.

Doktor kaže da vitamin D smanjuje rizik od razvoja raznih vrsta raka, uključujući rak debelog creva i dojke, koji su sve češći. Međutim, upozorava da nije pametno ni preterivati u unosu vitamina D jer višak u organizmu može da izazove rak prostate, što su, kako kaže, pokazala brojna istraživanja.

Pored namirnica koje je Mjasnikov naveo, vitamin D se unosi i izlaganjem sunčevim zracima, a nalazi se i u džigerici, masnim ribama, buteru, pečurkama...

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi