korona
screenshot
korona

screenshot

Foto: screenshot

Svetska zdravstvena organizacija je priznala da korona virus predstavlja rizik od ozbiljnih, trajnih posledica čak i među mladima koji nisu hospitalizovani.

Više od tri četvrtine ljudi hospitalizovanih sa Kovid-19 i dalje pati od najmanje jednog simptoma nakon šest meseci, navodi se u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu "Lanket". Studija je obuhvatila stotine pacijenata iz kineskog grada Vuhana i jedna je od retkih studija koja prati dugotrajne simptome infekcije virusom SARS-CoV-2.

Utvrđeno je da su umor ili slabost mišića najčešći simptomi bolesti, a pacijenti koji su pregledani takođe su prijavili poteškoće sa spavanjem.

"Budući da je Kovid-19 nova bolest, tek počinjemo da shvatamo neke od njenih dugoročnih efekata na zdravlje pacijenata“, rekao je profesor Bin Cao iz Nacionalnog centra za respiratornu medicinu, jedan od istraživača. Dodao je da je istraživanje naglasilo potrebu za stalnom negom pacijenata nakon otpusta iz bolnice, posebno onih koji su imali ozbiljne infekcije.

Vuhan

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Studija objavljena u časopisu The Lancet obuhvatila je 1.733 pacijenta otpuštenih iz bolnice Jiniintan u Vuhanu između januara i maja prošle godine. Prosečna starost im je bila 57 godina, a istraživači su vršili fizičke preglede i laboratorijske testove.

Studija je otkrila da je 76 posto pacijenata reklo da i dalje ima simptome. Umor ili slabost mišića prijavilo je 63 odsto, dok je 26 odsto imalo problema sa spavanjem.

Studija je takođe ispitala 94 pacijenta čiji su nivoi antitela u krvi zabeleženi na vrhuncu infekcije kao deo druge studije. Kada su ovi pacijenti ponovo testirani nakon šest meseci, nivo njihovih neutrališućih antitela bio je niži za 52,5 odsto. Istraživači su rekli da su nalazi pokrenuli zabrinutost zbog moguće ponovne infekcije koronavirusom, ali primetili su da će biti potrebni opsežniji i veći uzorci kako bi se razjasnilo kako se imunitet na virus vremenom menja.

Komentari (1)

Verica

18.01.2021 15:26

Jesu li ispitali dugoročne posledice vakcina? Ili ćemo to saznati kad se većina bude vakcinisala?