Pivski kvasac
shutterstock
Pivski kvasac

shutterstock

Foto: shutterstock

Izvor vitamina B

Procesom prerade sirovog kvasca dobija se suvi pivski kvasac, koji predstavlja pravu riznicu hranljivih sastojaka: belančevina, amino-kiselina, ugljenih hidrata, minerala, oligoelemenata i vitamina. Najznačajnija komponenta pivskog kvasca su belančevine. Zove se pivski jer se pre nego što su upoznata njegova lekovita svojstva, koristio samo za proizvodnju piva. Sadrži velike količine vitamina B i tri važna elementa: selen koji usporava proces starenja, hrom za prevenciju dijabetesa i infarkta i glutamin koji pospešuje eliminaciju štetnih materija.

Protiv stresa

Zahvaljujući visokom sadržaju minerala i oligoelemenata koji su neophodni za normalno funkcionisanje svih procesa u organizmu, pivski kvasac predstavlja izvanredan dodatak prirodnoj hrani. Uz vitamine B-kompleksa, minerali deluju protiv stresa (magnezijum), osteoporoze (kalcijum), anemije (gvožđe) i drugih oboljenja. U pivskom kvascu zastupljeni su uglavnom složeni šećeri, pa zato može da se koristi i u ishrani dijabetičara.

Reguliše holesterol
Pored hranljive, kvasac ima i veliku dijetetsku vrednost, pa se koristi u lečenju bakterijskih i gljivičnih infekcija kože, organa za varenje, zapaljenja jetre i žučnih puteva. Ublažava predmenstrualne i klimakterične tegobe. Kao prirodni regulator holesterola, najefikasniji je u kombinaciji s medom i jabukovim sirćetom (po jedna supena kašika). Suvi pivski kvasac je i prirodni antibiotik jer kontroliše bakterije koje bi mogle da budu štetne za organizam, a istovremeno podstiče učinak bakterija korisnih za dobar rad creva. Samo jedna supena kašika dobrog pivskog kvasca zadovoljava dnevne potrebe ljudskog organizma.

greta garbo

printscreen

Foto: printscreen

U službi lepote i zdravlja

Kažu da je tajna lepote Grete Garbo skrivena u suvom pivskom kvascu, a ono što je sasvim sigurno jeste to da se njegovo dejstvo vidi na koži koju za kratko vreme čini čvrstom i blistavom. Pored toga, on pomaže i da akne brzo nestanu, a vrlo je efikasan kod ekcema, upala i infekcija kože. Takođe, jača zube, kosu i nokte, deluje antikancerogeno, a deluje i na zdravlje jetre jer čisti krv od toksina.

Maska od kvasca

Jednom u petnaest dana razmutite jednu kafenu kašičicu kvasca i isto toliko mleka. Napravite kompaktnu, ni previše gustu ni previše retku masu koju možete da namažete na lice. Ostavite da stoji 20 minuta dok se ne osuši, a zatim lice operite toplom vodom.

Kao začin

- Kašičicu kvasca pospite preko cerealija.

- Umešajte ga u supu, pire ili grašak, sok od paradajza.

- Kašičicu dodajte u kolač koji pečete.

- Pospite po jogurtu ili siru.