salata od tikvica
Shutterstock
salata od tikvica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Super namirnice odnosno hrana bogata posebnim sastojcima, koji se smatraju posebno korisnima za naše zdravlje i dobrobiti, može biti snažnija od raka tako što prečava razvoj ćelija raka u celom organizmu. Uvedite ove namirnice u ishranu i pomozite svom organizmu da uništi sve neželjene ćelije u telu ili sprečite dalji rast postojećih tumora.

Klice brokolija

Ovo je izuzetno moćna namirnica, koja je bogata antioksidansima. Ubija ćelije raka zbog neobično visoke količine sulforafana koje sadrži u sebi.

Isti sastav nalazi se i u spanaću, brokoliju, kelju, kupusu i prokelju. Doktor Paul Talalej, profesor farmakologije i molekularnih znanosti na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džon Hopkins, koji je 25 godina radio na istraživanju sastojaka i ćelija u povrću, glavni je zagovornik klica brokolija. NJegov istraživački tim otkrio je da sulforafan ima sposobnost da ojača prirodnu obranu tela od oksidativnog stresa, upale i oštećenja DNK.

Kakao

Kakao

Printscreen/YouTube

Kakao, Foto: Printscreen/YouTube

Kao glavni sastojak čiste čokolade pre nego se pretvori obrađeni kakao prah, vrlo je bogat hranljivim sastojcima i mineralima. Kakao je pun magnezijuma, mineralima koji opuštaju naše mišiće i ublažavaju bol u telu.

Kakao sadrži polifenolne suspstance koje su vrlo korisne za naše zdravlje. Pokazalo se da kakao ima mnogo potencijalnih antitumorskih činilaca zbog visokog broja antioksidanasa, čak 40 puta više od borovnica. Ima sposobnost smanjivanja upale, smanjuje rizik od gojaznosti i poboljšava kardiovaskularnu cirkulaciju.

Stepski badem

Ova drvenasta biljka u narodu je poznata i pod imenima oštrik ili zemni badem. Raste na celom Sredozemlju i već je godinama popularna u svetu. Ima istu količinu gvožđa kao i crveno meso i izuzetno je bogata vlaknima.

Pročitajte još: