salata
Shutterstock
salata

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Puterica

Najkoriščenija zelena salata, bogata je manganom i magnezijumom. Kako su joj listovi nežni, začinite je neposredno pre jela.

Matilovac

Ove krhke listove ne treba držati u frižideru jer gube na svežini. Matilovac je bogat gvožđem,magnezijumom i beta-karotenom.

Hrana, salata, ručak, obrok, jelo

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Rukola

Vrlo je aromatična, gorko-slatkastog je ukusa. Najčešće se priprema sa paradajzom.

Endivija

Bogata gvožđem, kalcijumom i kalijumom, pospešuje probavu. Najukusnija je ako se pomeša sa kuvanim krompirom, belim lukom i/ili mlevenim orasima.

Radič

Crvenkasta salata bogata kalcijumom i zato ima oštar gorak ukus, odlična je za probavni trakt.

rukola

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ajsberg

Salata sa naboranim listovima, sočna i hrskava, bogarta je magnezijumom i kalijumom.

Hrastov list

Može se nači i u tamno bordo boji. Iako nema veze sa hrastom, ime je dobila po tome što joj listovi liče na listove hrasta.