Zelene salate među najomiljenijim namirnicam sveta: Evo zbog čega ih treba jesti i koje vitamine nam daju
Puterica
Najkoriščenija zelena salata, bogata je manganom i magnezijumom. Kako su joj listovi nežni, začinite je neposredno pre jela.
Matilovac
Ove krhke listove ne treba držati u frižideru jer gube na svežini. Matilovac je bogat gvožđem,magnezijumom i beta-karotenom.
Rukola
Vrlo je aromatična, gorko-slatkastog je ukusa. Najčešće se priprema sa paradajzom.
Endivija
Bogata gvožđem, kalcijumom i kalijumom, pospešuje probavu. Najukusnija je ako se pomeša sa kuvanim krompirom, belim lukom i/ili mlevenim orasima.
Radič
Crvenkasta salata bogata kalcijumom i zato ima oštar gorak ukus, odlična je za probavni trakt.
Ajsberg
Salata sa naboranim listovima, sočna i hrskava, bogarta je magnezijumom i kalijumom.
Hrastov list
Može se nači i u tamno bordo boji. Iako nema veze sa hrastom, ime je dobila po tome što joj listovi liče na listove hrasta.