dugovećnost, narod, zdravo
pixbay
dugovećnost, narod, zdravo

pixbay

Foto: pixbay

Plemena Vilkmbambe i Hunza su posebna po mnogo čemu, ali ova plemena privlače veliku pažnju jer je životni vek njihovih članova 100 godina.

Oni su izuzetno zdravi i dugovečni, a ceo svet se pita koja je njihova tajna.

Vilkambamba je mali, izuzetno teško dostupan grad na južnom delu Ekvadora i često se naziva "izgubljenim gradom Inka", a pleme Hunza nalazi se u severnom delu Pakistana u blizini granice sa Rusijom i Kinom.

Ova dva plamena vode sličan način života, a karakteristično je da imaju izuzetno poštovanje prema starijima i brinu jedni o drugima celog života. Pored razvijene empatije koja je preduslov za srećnu zajednicu, tajna njihovog zdravlja i dugog života je u tradicionalnoj, niskokaloričnoj, pretežno biljnoj ishrani.

Često hranu posmatramo kao zabavu, odnosno kao užitak koji će zameniti neku drugu emocionalnu uskraćenost. Nerazvijena svest o hrani koju jedemo dovodi do porasta rizika od raznih oboljenja i gojaznosti.

kavkaz, dugovečnost

printscreen

Foto: printscreen

Ljudi iz plemena Hunza i Vilkambamba hranu posmatraju kao energiju koja im je neophodna kako bi podstakli svoje telo da zdravo funkcioniše.

Naučnici su otkrili kako izgleda način ishrane kod ova dva plemena:

• Njihova ishrana je niskokalorična (prema zapadnim standardima).

• Sadrži zdrave ugljene hidrate iz integralnih žitarica, povrća i voća.

• Njihova dijeta se sastoji od vrlo malo ili nimalo obrađene ili prerađene, rafinisane hrane. Obroci ne sadrže veštački šećer, konzervans, veštačke arome ili druge hemikalije.

dugovećnost, narod, zdravo

pixbay

Foto: pixbay

• Jedu svežu sezonsku i organsku hranu.

• Njihova ishrana sadrži malo (ali ne izuzetno malo) masti iz prirodnih izvora kao što su semenke, orasi, a ponekad i riba, umesto flaširanih ulja, margarina ili zasićenih životinjskih masti.

• Proteine uglavnom dobijaju iz biljnih izvora: mahunarke, cela zrna, seme i orasi.

Tkiva u našem organizmu imaju sposobnost da se neprestano obnavljaju, tako da u bilo kom trenutku možemo započeti novi način ishrane koji će očistiti telo od toksina, pomoći da sačuvmao zdravlje ili iscelimo svoj organizam.

PROČITAJTE JOŠ: