kurkuma
bonapetit
kurkuma

bonapetit

Foto: bonapetit

Zlatno mleko se pravi od kukurme i, kada se redovno pije, ima pozitivna dejstva na zdravstveno stanje. Kukurma je poznata po antiupalnim svojstvima i koristi se u medicinske svrhe preko 4000 godina. Ona je dobra za artritis, zdravlje kože, probavu, mršavljenje, imuni sistem, i čak protiv nekih tipova raka. Nedavna istraživanja potvrdila su da je efekat koji zlatno mleko od kurkume ima na organizam jednak efektu 14 različitih lekova, i to bez nuspojava.

Uzimajte kurkumu svakodnevno kroz ovaj napitak kako bi je organizam lakše upio, i pružio vam sve zdravstvene pogodnosti.

Zlatno mleko je naročito dobro za kičmu, zglobove i kosti, podmazuje kičmeno mazivo, zglobove u telu i ispira naslage soli. Povoljno deluje na debelo creva, pospešuje probavu, dobro je u prevencije raka debelog creva. Povoljno deluje na jetru, uklanja toksine iz organizma. Takođe je dokazano da pomaže u jačanju imuniteta jer ima antioksidativna svojstva.

Ukoliko tražite i zdrav napitak za svog mališana, znajte da je zlatno mleko puno kalcijuma i pomaže u pravilnom rastu i razvoju dece.

kurkuma

shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Najlakša varijanta je da jednostavno prokuvate mleko i u njega pri kraju dodate malo kurkume i bibera koji pojačava dejstvo kurkume.

Pasta od kurkume

Pre svega treba pripremiti pastu, i to tako što ćete u 100 do 150ml vode dodati 40 grama kurkume u prahu i malo bibera. Biber se dodaje jer u kombinaciji sa njim dejstvo kurkume se pojačava. Promešaćete i ostaviti da proključa, a potom pustiti da ključa oko osam minuta, dok se smesa ne zgusne, a pritom ćete je stalno mešati. Znaćete da je gotovo kada smesa počne da liči na jogurt. Ako vam je previše gusta, slobodno dodajte malo vode.

Pastu možete napraviti i u većim količinama i ostaviti je u frižideru jer svoja svojstva ne gubi oko 40 dana.

Priprema mleka

Za ovaj korak potrebno je 250ml mleka, 40ml nerafinisanog bademovog ulja i malo meda (nije obavezno, dodaje se radi ukusa). Mleko se prokuva i dodaje se bademovo ulje. Korak sa uljem može i da se preskoči. Onda se to skloni sa vatre i sipa u šolju. U to se doda kašičicu paste od kurkume i zasladi medom po ukusu.

Zlatno mleko se pije na prazan stomak, čim se probudite a preporučuje se terapija u trajanju od 40 dana. Procedura se ponavlja dva puta godišnje.

Preporučljiva doza kukurme
Medicinski centar univerziteta u Merilendu izdao je preporučljivu dnevnu dozu za odrasle:

sirov koren: 1,5-3 grama
kukurma u prahu: 1-3 grama
standardizovani kurkumin prah: 400-600mg, tri puta dnevno
tečni ekstrakt (1:1): 30-90 kapi
tinktura od kurkume (1:2): 15-30 kapi, četiri puta dnevno
Mnoga istraživanja pokazala su da je za ozbiljnije zdravstvene benefite, potrebna veća količina kukurme. Standardna doza dovoljna je za preventivnu, svakodnevnu upotrebu.

PROČITAJTE JOŠ: