San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik
Shutterstock, ilustracija
San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Tokom noći naš imuni sistem najbrže funkcioniše jer se tada obnavljaju ćelije i generišu nove, a koža se hidrira i hrani. Nedostatak sna ima nesagledive posledice za opšte stanje organizma.

Kako naučnici tvrde, osobama od 18 do 64 godine je potrebno 7 do 9 sati sna, dok je osobama starijim od 65 godina dovoljno 7 do 8 sati sna.

Pretvorite spavanje u svoju bjuti rutinu i vaše telo će vam sigurno biti zahvalno, a u nastavku pogledajte i zašto.

Naš imuni sistem je u direktnoj vezi sa snom, tako da nedostatak sna dovodi do pojave raznih bolesti, manjak koncentracije, nagle promene raspoloženja, zaboravljamo stvari.

Spavanje, san, snovi, krevet,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Nedostatak sna smanjuje prirodnu hidrantnu barijeru kože, što će učiniti da vam koža izgleda beživotno i suvo.

Tokom noći se luči melatonin, inače moćni antioksidans koji štiti kožu od slobodnih radikala. Takodje, tokom noći naš organizam proizvodi hormon rasta, koji je izmedju ostalog i zadužen za mladji izgled kože.

Manjak sna može izazavati i zapaljenske procese na koži i akne. Naime, tokom sna na organizam potiskuje proizvodu kortizola odnosno hormona stresa i usled neprespavane noći on nema vremena da se „smiri“ i tako izaziva akne i druge promene na koži.

 Ukoliko spavate manje od 5 sati dolazi do viška kilograma. Zbog manjka sna podiže se nivo grelina, odnosno hormona gladi, a smanjuje se proizvodnja leptina, hormona koji nam govori kada smo siti.

Noću se koža relaksira i obnavlja od svih dnevnih štetnih uticaja, zagadjenosti, stresa i sunca, a takodje i nadoknadjuje hidratantnost i elastičnost koja nam je preko potrebna. Pre spavanja očistite kožu i nanesite noćnu kremu kako bi osigurali lepšu kožu narednog jutra!

Samo osoba koja spava dovoljno može da bude dobro raspoložena, puna energije, zdrava psihički i fizički!